Çiftçi kadınların emeğiyle kalkınma…
Mersin/ Tarımın Sesi- Türkiye’deki ekonomik kalkınmanın en önemli yapı taşlarından biri olan tarımsal üretimde büyük bir role sahip olan kadınlar, verdikleri emek ve alınteri ile ekonomik kalkınmada da ne denli önemli olduklarını göstererek tarımın her alanında yer almayı sürdürüyorlar.
Hayvan yetiştiriciliğinden meyve-sebze üreticiliğine, balıkçılıktan arıcılığa kadar tarımın her alanında var olan üretici kadınlar; Türkiye’nin farklı bölgelerinde olduğu gibi ‘Tarım Kenti’ Mersin’de de adlarından sıkça söz ettiriyor. Çiftçi Basiret Kara, hayvan yetiştiricisi Esin Çapan ve balıkçı Deniz Akbaş… Her biri Mersin’in farklı noktalarında farklı üretim alanlarıyla uğraşan üretici kadınlardan sadece birkaçı. Hepsinin ortak özelliği ise Mersin Büyükşehir Belediyesi ile tanışmış olmaları.
istanbul escort bayan
Kadınlar Büyükşehir ile hayata daha özgüvenli bakıyor
Anakent Belediyesi, kadınların yaşamın her alanında olduğu gibi tarımdaki varlığının da öneminin bilinciyle, tarımsal üretime daha fazla katılmaları ve ekonomik anlamda güçlenmeleri için desteğini sürdürüyor. Anakentin üretime ve üreticiye yönelik projelerinden yararlanan üretici kadınlar, bu sayede tarımda daha fazla yer alabiliyor, ekonomik anlamda güçlendikçe özgürleşiyor , yaşama daha özgüvenli bakıyor.
Anakent Belediyesi’nin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği projelerden ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinden bugüne kadar 121 kadın yararlanırken, ‘Arı Yetiştiricilerine Alet Ekipman Desteği’ projesinden ise 133 kadın faydalandı. Büyükşehir’in fide ve fidan desteği sunduğu ‘Destek Büyükşehir’den, Üretim Çiftçi’den’ projesiyle de 2 bin 27 kadın, üretmenin mutluluğunu yaşarken, Büyükşehir’in en yeni projelerinden olan ‘Destek Büyükşehir’den Kısmet Denizden’ projesi kapsamında ise 30 kadın balıkçı bu sezon Büyükşehir’in kendilerine sunduğu ekipmanlarla denize açıldı.
Çiftçi Basiret Kara: Büyükşehir’in desteği üreticiler için çok önemli”
36 yaşındaki Basiret Kara, Anakent Belediyesi’nin avokado fidanı desteğinden yararlanan kadın üreticilerden, belediyenin desteğini tesadüfen duyduğunu söyleyerek, “Başvurdum, olumlu dönüş oldu. Çok da iyi oldu. İyi ki de oldu. 3, 3 buçuk yıldır avokadoya dönüş yapıyoruz. Ben daha önce araştırdım, maliyet olarak yarı yarıya düşük maliyet. Bugünlerde bütün maliyetler arttığı için fidan fiyatları da artıyor. Yarı yarıyanın bile üzerinde çok güzel bir destek bu bizim için. 3 fidanın yerine 5-6 fidan almış oluyoruz. Evde oturmasındansa küçük bir hobi bahçesi de olsa oradan ilerleterek işini yürütebilir. Bütün kadınlar yapmalı bunu. Hiçbir kadın evinde oturmasın. Çalışsın kendi kazancını kendi kazansın” diye konuştu.