Tarımın sesi– Niğde’nin Bor ilçesindeki çiftçilerin, elektrik borçları nedeniyle tarlalarını yabancılara sattıkları ileri sürüldü.
Konuya ilişkin açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor’da yıllar önce kurulacağı açıklanan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin durumunu da anımsatarak şunları söyledi:
”Bor’daki Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Karapınar’la aynı dönemdeydi, daha bize çivi çakılmadı, Karapınar bitti. Her sorduğumda da bir ‘İhale oldu, ne olacak, yapılacak.” gibi yanıtlar alıyoruz; olacak mı olmayacak mı? Bunu da bir açıklığa kavuşturalım.
Niğde’nin Orhanlı beldesinde Çiftçilere TEDAŞ’a borçlarından dolayı haciz geldi. Çiftçi zaten sorunlu, bir de haciz yoluyla üzerine gidildiği zaman olan şu: Yabancılar ve başka illerden gelen parası olanlar bu gariban çiftçinin toprağını alıyor, o da borcunu ödemeye çalışıyor. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapılmalı ve özellikle bunların faizleri silinmeli; bununla ilgili yapılacak çalışma bunların mağduriyetini ortadan kaldırır.
Edikli’de bir kasabamızda çiftçimize gittim. İhtiyacından fazla enerji üretiyor, ürettiği enerji elinden alınıyor, bedel de verilmiyor; onu kendi kullanmak istiyor, “Yok, kullanamazsın.” diyorlar, “Sisteme bağlayacaksın.” Ya, adamın kendisi yatırım yapmış, kredi almış, fazla enerjisi var; o enerjiyi bedelle almıyorsunuz, kendisinin kullanmasına izin vermiyorsunuz, bir de bedelsiz olarak sisteme dâhil ediyorsunuz. Bu nasıl bir yaklaşım biçimi? Yine, yurttaşın GES için 100 dönüm tapusu var, 100 dönüm de kiralamış; kiraladığı yer için de GES’ini kullanmak istiyor, “Hayır, olmaz, tapu senin değil, burada böyle bir işlem yapamazsın.” deniliyor. Böylesi bir durum daha.
Elektrik kesintileri Niğde ilinde sıkça yaşanıyor, bir bakıyorsunuz, Deniyor ki: ’Elektrik kesintisiz veriliyor”. Herhâlde onu kesintisiz alan iller var ama yaz aylarında bir gün boyunca elektriği kesilen bölgeler var. Bu elektrik kesintileri neden yaşanıyor? Onun yanı sıra, bu sulama suyunda çiftçilerin kullandığı enerjinin -kanun düzenlemesi de yapılmıştı- bedeli hasat sonu alınacaktı. Bu uygulamaya geçildi mi yoksa çiftçiden ne olur ne olmaz diye o kadar teminat alınıp canı çıkarıldıktan sonra mı bu uygulama sürüyor? Bunu da açıklarsanız memnun oluruz…”
YAZARLAR
7 gün önceYAZARLAR
12 Aralık 2024YAZARLAR
12 Aralık 2024ETKİNLİK
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024