Narenciye üreticisinin desteklenmesi AKP-MHP oylarıyla ret!
Tarımın Sesi- Çukurova bölgesinin en önemli kazançlarından biri olduğu kadar, ülke ekonomisine kattığı değerle de anımsanan narenciye, bu yıl üreticilerine her gün yeni bir kaygı oluşturuyor. Birkaç gün öncesine değin narenciye ürününü pazarlayamadığı için karar kara düşünen üretici, şimdi de ağaç başındaki ürünü nasıl boşaltacağının kaygısına kapıldı. Bazı narenciye üreticileri ağaçlarını kesmeye bile yöneldi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Ayhan Barut, AKP'nin yanlış tarım ve ekonomi politikaları nedeniyle narenciye üreticilerinin zorlandıklarını vurgulayıp sorunu Meclis'e taşıdı.
Üreticilerin ağaçlarını söküp kestirdiğini aktaran Barut, şunları söyledi:
"Bu yangın üflemeyle sönmez. Narenciyede çözüm için 3 bin liralık destek bekliyor, yeni ihracat kapıları bulunmasını istiyoruz. Şimdi, burada İYİ Parti'nin narenciyeyle ilgili önerisini, narenciyeyle ilgili bir konuyu, öneriyi konuşuyoruz. Bizi izleyen binlerce yurttaşımız ve narenciye üreticimiz buradan bir sonuç çıkacağını düşünüyor ama ben şimdiden peşinen söyleyeyim; Biz söylüyoruz, iktidar da dinliyor ama AKP bir çözüm üretmiyor. Maalesef, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla önerilerimiz reddediliyor.
Narenciyedeki yangını söndürün, bu yangın üflemekle sönmez, narenciye üreticileri şu anda perişan. Özellikle, narenciyede olduğu gibi diğer tarım alanlarındaki çiftçilerimizin de durumu perişan. Şu anda çiftçinin kapısına alacaklı dayanmış, bütün traktörü, evi, bağı, bahçesi haciz altında ve bu işin içerisinden nasıl çıkabiliriz diye düşünüyorlar. Bu ürünler kolay kolay yetişmiyor. Sadece limon değil mandalina da, portakal da, pamuk da, mısır da aynı durumda. Bu tarım ürünleri Çukurova'nın ya da diğer yetişen illerdeki yerlerde sarı sıcağın, 40 derece sarı sıcağın altında yetişiyor, elleri nasırlı çiftçilerimiz yetiştiriyor ve yüksek maliyete yetişiyor. Bu narenciye ürünü Türkiye'de 6 milyon ton civarında üretiliyor ve bunun da 1,9 milyon tonu ihraç ediliyor yani yaklaşık 1 milyar dolar civarında para ülke ekonomisine döviz girdisi sağlıyorlar ama şu anda narenciye üreticisi maalesef kahrından ağaçlarını söküyorlar, kestiriyorlar. Hem mandalina hem de limon ağaçları kesiliyor.
Şu limonun kiloda 6 lira, 7 lira maliyeti var. Şu anda narenciye üreticisi, limon üreticisi bu limonu 'beleş' olarak, bedavaya satmaya çalışıyor, yine alan yok. Dolayısıyla işçi parası vererek limonunu kestiriyor, yerine başka bir ürün ikame etmek için ya da kesmeyenler de işçi parasını verip üzerindeki meyveyi boşaltıp önümüzdeki yılda bunun tekrar bakımını sağlamak, tekrar yeni bir gelir getirmek için bir umutla bir hevesle bekliyor ama maalesef Ak Parti iktidarı döneminde üreticilerimiz, çiftçilerimiz kazanamaz durumda. Dolayısıyla çiftçimize, üreticilerimize destek vermek gerekiyor. Hani halk arasında bir tabir var 'Limon tansiyonu düşürür' diye ama bu yıl limon, limon üreticisinin tansiyonunu maalesef yükseltti. Gelin, buradan çağrı yapıyorum, limon üreticisine, narenciyeye hiç değilse yağlı tohumlarda olduğu gibi ton başına, üreticiye tonda 3 bin lira destek ya da ihracatçıya destek verelim ki çiftçinin tansiyonu biraz düzelsin, onlara biraz moral motivasyon gelsin. Ayrıca, eğer ihracatta bir tıkanıklık yaşanıyorsa kuzey ülkelerine daha çok bu ihraç ediliyor, başka pazarlar arayalım, Uzak Doğu’ya gidelim, bu konuyla ilgili Çin var, çok büyük tüketimleri olan Çin’e gidelim. Orada, Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı bu konuyla ilgili, narenciyenin pazarlanmasıyla ilgili, ihracatçıyla ilgili bu pazarları mutlaka açması gerekiyor."
Meclis'e sunulan 'Narenciye üreticileri desteklensin' önerisi yapılan görüşmelerin ardından AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.