Arı sokmasında ne yapılmalı?

Arılar genelde saldırgan olmamalarına karşın bazı durumlarda insanları tehdit olarak görebilirler. Böyle durumlarda bir arının vücudundaki iğneyi çıkartarak bir insana batırması arı sokması olarak adlandırılırken, bu sorun özellikle açık havalarda meydana gelir. Genellikle tıbbi bir müdahaleye gerek olmaksızın evlerde yapılan temel ilk yardım müdahalesi arı sokmasının etkilerini giderebilir. Ancak bazı durumlarda ağrı şiddeti normalden yüksek olabileceği gibi, kişi sokmaya karşı alerjik reaksiyon da gösterebilir. Temel müdahale sonrasında hala geçmeyen bir ağrıya sahipseniz veya vücutta şişme, nefes darlığı yaşama gibi alerjik tepkimeler gösteriyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini unutmamalısınız.
Arı Sokması Durumunda Ne Yapılmalı?
Arı tarafından sokulduğunuzda ilk olarak sokulan bölgede herhangi bir semptom oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir. Kaşıntı, hafif ağrı ya da yanma, sokulan bölgede sıcaklık hissi gibi belirtiler basit arı sokması semptomlardır.
Bu semptomların derecesi arının türüne göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, bal arıları bir kere soktuğunda ölürken, eşek arıları birden fazla kez insanı sokabilirler. Birden fazla arı tarafından aynı anda sokulduğunda vücudunuz toksik reaksiyon verebilir ya da venom adı verilen arı zehrine karşı da alerjik belirtiler gösterebilirsiniz.
Böyle bir durumda gösterdiğiniz semptoma ve vücudunuz alerjik tepkimesini belirleyerek adım atmanız önemlidir.
Arı Sokmasında Alerjik Reaksiyona İşaret Eden Belirtiler
Arı sokmasında alerjik reaksiyonlar hafif veya şiddetli olmak üzere iki ayrı grupta incelenebilir. Ne kadar alerjik olduğunuza bağlı olarak arı sokmasından kısa bir süre sonra hafif veya şiddetli reaksiyon gösterebilirsiniz.

Şiddetli alerjik reaksiyon belirtilerden bazıları şunlardır:
- Deride kızarıklık,
- Kabarıklık veya
- Hafif şişme gibi

- Boğazda şişkinlik
- Ciltte kaşıntı veya solukluk
- Nefes darlığı
- Kurdeşen
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi ve bilinç kaybı
- İshal
- Dilde şişme
- Bayılma
- Arının soktuğu bölgeyi önce soğuk su ve sabun ile yıkayın. Soğuk su ilk anda oluşan acınızı ve ağrınızı hafifletirken, sabun ise var olan zehri uzaklaştırır.
- Şişliği indirmek için buz kompresi uygulayın.
- Antihistaminik etkisi olan ilaçlar şişlik ve kaşıntı, antienflamatuar etken maddeli ibuprofen gibi ilaçlarda ağrı kesici olarak alın.
- Sirke: Bir pamuğa sirke döktükten sonra arının soktuğu bölgeye yerleştirdiğinizde, sirke arı zehrini nötrleyerek, acısını dindirebilir.
- Amonyak veya Karbonat: Bal arısının sokması o bölgede asidik etki bıraktığı için karbonat, bikarbonat veya amonyak gibi bazik maddeler de yine acı hissini dindirebilir. Karbonat ve suyu karıştırarak oluşan macunu sokulan bölgeye sürüp, yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz.
- Diş Macunu: Arının soktuğu bölgeye diş macunu sürerek acının etkisini azaltabilirsiniz.
- Bal: Balı yaraya sürebilir üzerini bandajla kapatarak oluşan ağrının ve kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz.