Doğal yıkımlar tarımsal üretimde kayba neden oluyor!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayınladığı yeni bir rapora göre, son 30 yılda yaşanan doğal yıkımlardan dolayı bitkisel ve hayvansal üretimde 3,6 trilyon euro değerinde kayıp yaşandı. "Afetlerin Tarım ve Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkisi" başlıklı yeni rapor, afetlerin tarımsal üretim üzerindeki etkisine ilişkin ilk küresel tahminleri bitkisel ürünler ve hayvancılık odaklı olarak ortaya koydu. Euronews'de yer alan habere göre, tarımın doğayla ayrılmaz ilişkisine vurgu yapan FAO Genel Direktörü QU Dongyu, tekrarlayan yıkımların gıda güvenliğine ve sürdürülebilir tarımsal gıda sistemlerine tehdit oluşturduğunun altını çizdi. Dongyu, raporun önsözünde "Doğal kaynaklara ve iklim koşullarına olan derinden bağımlı olması nedeniyle, tarım afet riski bağlamında en korumasız ve en kırılgan sektörlerden biridir." diye yazdı. Ürün gruplarına göre kayıplar ne durumda? Rapor, başlıca tarımsal ürünlerle ilgili kayıpların artan eğilimler gösterdiğini ortaya koydu. Buna göre, tahıllardaki kayıplar son otuz yılda yılda ortalama 69 milyon tona ulaştı. Bu rakam, 2021 yılında Fransa'nın tüm tahıl üretimine tekabül ediyor. Bunu her biri yılda ortalama 40 milyon tona yaklaşan meyve ve sebzeler ile şeker bitkileri takip etti. Meyve ve sebzelerdeki kayıplar, 2021 yılında Japonya ve Vietnam'daki meyve ve sebze üretiminin tamamına karşılık geliyor. Et, süt ürünleri ve yumurta, 2021 yılında Meksika ve Hindistan'daki tüm et, süt ürünleri ve yumurta üretimine karşılık gelen, yılda ortalama 16 milyon tonluk tahmini bir kayıp gösterdi
Benzer Videolar