Küresel gıda krizine karşı bir araya gelinecek
Global FoodBanking Network’ün Türkiye’deki tek temsilcisi olan Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) 7 Şubat 2024 Çarşamba günü, “Tarımsal Üretim ve Gıda: Yeniden kendi kendine yeten ülke olmak” ana teması ile Beykoz Üniversitesi’nde gerçekleştireceği zirve ile “Gıda Güvenliği ve Gıdaya Adil Erişim”i tehdit eden en kritik sorunları ve çözüm önerilerini tartıştıracak.
İnsanlık, küresel gıda sisteminde yaşanan bozulma ve “krizler” nedeniyle tarihte hiç olmadığı kadar “açlık” tehdidi ile karşı karşıya. Savaşlar, salgınlar, doğal afetler ve iklim krizi ise küresel gıda sistemini alt üst eden faktörler olarak birbirini tetikleyerek ağırlığını artırmaya sürdürüyor.
Günümüzde dünya çapında yaklaşık 800 milyon insan açlık çekerken, üretilen gıdanın üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor. Bilim insanlarına göre iklim krizinin oluşumuna neden olan küresel emisyonların yüzde 10’u, kayıp veya israf edilen gıdalardan kaynaklanırken yöneticilerin gıda üretimi, dağıtımı, saklama konularındaki stratejik hataları ile yanlış tüketim alışkanlıkları “açlık riskini” katlıyor.
“Zirve, gıda bankacılığı modelinin kanıtı”
Dünyada 50’den fazla ülkede hayata geçirilen “gıda bankacılığı” deneyimlerini, Güney Afrika, Almanya ve Tayland’dan gelecek diğer konuşmacılar ile birlikte aktaracak olan Küresel Gıda Bankacılığı Ağı (Global Food Banking Network) Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Programlar Yöneticisi Gabriela A. Kafarhire, zirve öncesi paylaştığı mesajda, “TİDER’in, etkisi uzun bir süre daha devam edecek olan yıkıcı depremden bir yıl sonra, 4. Gıda Bankası Zirvesine ev sahipliği yapması, Türk halkının dayanıklılığının ve kurulmuş etkin gıda bankacılığı ağı modelinin bir kanıtıdır” ifadelerine yer verdi.
Gıda bankalarının, gıdanın fazlası ile gıdaya erişim sorunu yaşayan insanlar arasındaki bağlantı olduğuna dikkat çeken Kafarhire, geçen yıl GFN ağındaki 50'den fazla ülkede faaliyet gösteren gıda bankalarının 32 milyon kişiye ulaştığını, 651 milyon kilo gıda dağıtıldığını aktardı ve küresel gıda sistemi işleyişinde yaşanan bozulmanın nasıl düzeltileceği veya halihazırda açlıkla karşı karşıya olan milyonlara ulaştırılması gereken gıda yardımlarının, dünyanın en acil gündemleri olarak önemini koruduğuna dikkat çekti.
Deprem felaketinde gıdaya erişimin önemi
7 Şubat tarihinde Beykoz Üniversitesi’nde gerçekleşecek zirvenin ev sahibi TİDER’in Başkanı Hande Tibuk ise, geçtiğimiz yıl 11 ilde gerçekleşen ve 13.5 milyon vatandaşımızın etkilendiği deprem felaketinin, gıdanın üretimi ve dağıtımı ile Gıda Bankacılığının önemini bir kez daha görünür kıldığını vurguladı.
Tibuk, son 6 yılda daha da hız kazanan faaliyetleri sonucunda bugün, çalışmalarını 36 ilde 67 gıda bankasına taşıyan TİDER’in hedefini şu cümlelerle ifade etti: “TİDER’in öncelikli amacı, Türkiye’nin her ilinde bir Gıda bankası açmak, gıdamıza sahip çıkmak ve tüm ihtiyaç sahiplerine erişebilmektir.”
7 Şubat’taki zirvede hangi konu başlıkları tartışılacak?
Temel İhtiyaç Derneği’nin (TİDER) ev sahipliğinde gerçekleşecek “Tarımsal üretim ve gıda: Yeniden kendi kendine yeten ülke olmak” ana teması ile gerçekleşecek zirvede konunun uzmanları:
- İklim değişikliği ve tarım/gıda üretimi
- Gıda güvenliği ve gıdaya adil erişim
- Gıda paylaşımındaki adaletsizlik
- Afetlerde Gıda Bankacılığı
- Gıda Bankacılığı ve dünya örnekleri
- Tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi ve israfın önlenmesi başlıkları kapsamında stratejik önemde olan “gıda” sorununu; kaynakları ve çözüm önerileriyle tartışacak.