Yeni sezonda 24 milyon ton buğday üretimi bekleniyor
İklim krizi, ekim alanlarının azalması, enflasyon baskıları ve savaşlar nedeniyle tüm dünya için kritik bir mal durumuna gelen buğday üretiminde özellikle ‘sürdürülebilir tarım ve verimlilik esaslı üretim’ çalışmaları ile öne çıkıyor.
2023’te Türkiye’de ve genel olarak bütün dünyada emtia üretimlerinde artış gözlemlendiğini ve özellikle buğday ile mısır üretiminin son beş yılın ortalamalarının üzerine çıktığını anlatan Doruk Un CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Erbap, değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Dünya un ihracatının 2023 yılında yaklaşık 11 milyon 500 bin ton olduğunu görüyoruz. 2024 yılında yüzde 10 büyüme ile yaklaşık 1 milyon ton artacağını varsayıyoruz. Türkiye’deki un pazarının da yüzde 4-5 oranında büyüyeceğini düşünüyoruz. Türkiye’de 2023 – 2024 döneminde yaklaşık 20 milyon ton buğday üretimi yapıldı ve büyük bir çoğunluğu üreticiler tarafından Toprak Mahsülleri Ofisi’ne satıldı. Tahıl koridorunun kapanması ile Ukrayna’nın elinde bulunan stokların dünya piyasasına girişi yavaşladı. Küçük gemilerle ve 1-2 küçük limandan sevkiyat yapıldığı için Türkiye diğer dünya ülkelerine göre avantajlı kaldı. Türkiye şu anda 15-20 yılın en yüksek stoklarına sahip. İklim koşulları bu şekilde devam ederse 2024-2025 sezonunda 24 milyon ton civarında buğday üretimi bekleniyor. “
Yeni yatırımlar devrede…
Tarımsal üretimde tarladan sofraya entegre süreç yöneterek değer zinciri oluşturan Erbap, 2023’te sergiledikleri güçlü performans sonrasında 2024’te beyaz un lezzeti ve buğdayın sağlığını birleştiren sağlıklı un portföyünün yanı sıra donuk unlu mamül üretimine başlayacaklarının sinyalini verdi. 2023’te bir önceki yıla göre TL bazında %100 büyüme ile 8,14 Milyar TL, dolar bazında ise %35 büyüme ile 329 Milyon Dolar ciro elde ederek rekor kıran Doruk Un, gündemine aldığı yeni yatırımlarla hız kesmeden büyümesine devam edecek. 2024 yılında toplamda 25 Milyon Dolar’lık ek yatırımla sağlıklı un portföyü, donuk unlu mamül üretimi ve antrepo yatırımını devreye alacak olan markanın yıl sonu hedefi ise en az %20 büyüme…
Fabrika silo kapasitesinin 20 bin tonu için antrepo yatırımını da bu yıl devreye alacaklarını açıklayan Erbap, beş yıllık hedefte yenilikçi ve katma değerli ürün gruplarından üretim yatırımına, noodle yatırımından depolama ve lojistik tarafta yatırımlara ve güneş enerjisi yatırımı olduğunun altını çizdi. Yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi ile Türkiye’nin en büyük 3. un ihracatçısı Doruk Un, 41 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Kendi tohumunu geliştiren tek un üreticisi unvanını da elinde bulunduran Doruk Un, pazara giriş yaptığı perakende markası Panpan ile 2024’te iç pazarda %56 tonaj artışı hedefinde…