Karahindiba nedir, yararları nelerdir?
Karahindiba ılıman iklimde yetişen sarı çiçekleri bulunan yabani bir bitkidir. Güneşi çok sevmesine rağmen soğuk havaya oldukça dayanıklı bir yapısı vardır. Sağladığı faydalar ile bilinen karahindiba bitkisi papatyagiller (Asteraceae) familyasına aittir. Karahindiba bitkisinin her kısmından faydalanılabilir. Karahindiba bitkisinin genellikle çay formunda kullanımı yaygındır. Ancak çiğ olarak da tüketilebildiği bilinmektedir. Çiğ karahindiba otunun yaprakları salatalarda ve sandviçlerde kullanılabilir.
Karahindiba özellikle A vitamini açısından oldukça zengin bir bitkidir. Bunun yanı sıra B, C ve D vitaminlerini de içeriğinde bulundurur. Sahip olduğu vitaminler ve antioksidan maddeler sayesinde birçok sağlık problemi için faydalı hale gelebilir.
İnsan sağlığı için önemli bitkilerden biri olan karahindiba otu, besin değerleri açısından da vücut için oldukça yararlıdır. Kalori oranı düşük olan bu bitki, acı bir tada sahiptir.
Karahindiba otunun besin değerleri(1 bardak çiğ karahindiba otu için):
Karahindiba ne işe yarar?
Karahindiba yabani bir ot olarak bilinen ancak sağlığa birçok yararıbulunan bir bitkidir ve kök kısmı , bütünüyle tüketime uygundur. En çok bilinen ve en yüksek oranda yarar sağladığı organ karaciğerdir. Karahindiba içerdiği yararlı vitaminler ve çeşitli maddeler sayesinde karaciğer hastalıklarına yarar sağlar. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde kan şekerini düşürme etkisi bulunduğu için şeker hastalığında da yararlı olduğu söylenir. Karahindiba otu, içeriğinde taraxasterol adı verilen bir madde barındırır. Taraxasterol, immün sistem hastalıkları, zatürre(pnömoni), karaciğer gibi bazı hastalıklar üzerinde tedavi edici etkilerinin bulunduğu düşünülmektedir. Karahindiba bitkisinin etki ettiği bir diğer bölge ise üriner sistemdir. İdrar söktürücü etkisi, üriner sistemde oluşan rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir ve bu etki yeşil yapraklarında bulunan yüksek potasyum varsıllığı ile gerçekleşir. Aynı zamanda karahindiba otu içerdiği antiinflamatuarlar sayesinde ödem attırıcı bir etkiye sahip olduğu da bilinmektedir. İçerdiği inflamasyonu azaltan maddeler aynı zamanda var olan iltihaplanmayı da en aza indirgeyerek kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.- Potasyum- 217 mg
- Kalsiyum- 102 mg
- Demir- 1.6 mg
- Folat- 14.7 mg
- C Vitamini- 19.3 mg
- A Vitamini- 279 mg
Karahindiba yararları
Karahindibanın yabani bir bitki olmasına karşın sağlık açısından oldukça yararlıdır. Birçok şekilde tüketilebilen karahindiba otunun başlıca yararları aşağıdaki gibidir:- Karaciğer için oldukça faydalı bir bitkidir. Karaciğer metabolizmasını düzenler.
- Safra kesesi taşı oluşuma engel olabilir.
- Kan şekerini düzenler.
- İdrar söktürücü özelliğinden dolayı idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara iyi gelir.
- Kolesterolü düşürme etkisi vardır.
- Yeşil yapraklarında bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemine katkıda bulunabilir.
- Kan sulandırma ve temizleme etkisi bulunur. Bu sayede romatizmal hastalıklarda fayda sağlayabilir.
- Egzama ve kaşıntı gibi bazı deri hastalıklarına etki sağlayabilir.
- Midenin temizlenmesinde etkisi vardır.
- Böbrekleri çalıştırır.
- Sindirim sistemini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır.
- Kan temizleyici etkisi sivilcelere fayda sağlayabilir.
Karahindiba zararları nelerdir?
Karahindiba bitkisi bazı durumlarda risk faktörü haline gelebilir. Bunlar: Gebelik: Hamile kadınlar için riskli bir hale dönüşebilir. Hamilelik ve emzirme döneminde bazı besinlerin ve bitki çaylarının kullanımı sakıncalıdır. Alerji: Karahindiba bitkisi bazı bünyelerde alerjiye sebep olabilir. Kan basıncı: Karahindiba bitkisi, idrar söktürücü etkisinden ötürü kan basıncını yüksek düzeyde düşürebilir. Diğer ilaçlar ile kullanımı: Karahindiba kan sulandırıcı etkisinin yanı sıra idrar söktürücü bir etkiye de sahiptir. Bitkinin kullanımı Bu yüzden İdrar söktürücü ilaçlar ile kullanımı da sakıncalıdır. Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği olan hastalar karahindiba otunu kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.Karahindiba nasıl tüketilir?
Karahindiba bitkisi genellikle kurutularak çay formunda kullanılabilir. Ancak çiğ olarak kullanılmasında da bir sakınca yoktur. Karahindiba Çayı Nasıl Hazırlanır? Karahindiba çayı demleme yöntemi ile hazırlanır. Kaynamış bir bardak suya en fazla 1 tatlı kaşığı kurutulmuş karahindiba bitkisi eklenir ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. 10 dakika sonunda çay, tüketime hazır hale gelir.Karahindiba çayı ne işe yarar?
Karahindiba, içeriğindeki antioksidanlar ve vitaminler(A,B,C,D) sayesinde oldukça faydalı bir bitkidir. Karahindiba çayı şişkinlik, kabızlık ve ödem gibi rahatsızlıkların giderilmesi açısından faydalıdır. Aynı zamanda karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını düzenlemesi karahindiba çayının faydaları arasında yer alır. Karahindiba içerisinde bulunan vitamin ve antioksidanlar kan şekerinin düzenlenmesinde de etkilidir. kaynak: acıbadem