Tarımın Sesi– Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde tüm kentlerin belli noktalarına kurulan “kurbanlık satış yerleri” ne denli yoğun olsa da, yurttaşın alım gücünü zorladığı kadar besi satıcısını da kaygılandırıyor.
Besici, aylardır baktığı hayvanları fiyatlandırırken yaptığı masrafları göz önünde tuttuğunu belirtirken, yurttaşlar da belirlenen fiyattan almakta zorlanacaklarını dile getiriyor.
Besici, “besi yapan üreticisiyim. Bu malın yarısını ben üreterek kendim yetiştirdim. Günde 12 kilo yem yiyor bu hayvan, 6-7 kilo yonca, saman yer, 5 kilo mısır silajı yer. Aşağı yukarı aylık 3.000 lira gideri vardır. Büyükbaş bir hayvanın aylık gideri 3.000 liradır. Yılda bir hayvanın yan maliyeti 35.000-40.000 lira arasında. Yem ve saman, aşısı var, veterineri var, işçiliği var. Onlar ayrı, biz onları hiç dahil etmiyoruz. Emeğimizi hiçe sayıyoruz. Yani yedirdiğimizi alabilirsek emekten de vazgeçtik, artık yeter” derken, yurttaş da “kazancım belli, hepsini versem bir kurbanlık ancak alabiliyorum, peki sonra ne yapacağım? Evin, çocukların masrafları var, temel gereksinmeler var. Üreticiye bir diyeceğim yok, ancak buraların canlı olabilmesi için bizlerin de alım gücü olması gerek” sözlerine yer verdi.
YAZARLAR
7 gün önceYAZARLAR
12 Aralık 2024YAZARLAR
12 Aralık 2024ETKİNLİK
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024