“Çiftçiye yüzde 10 vermek vicdansızlıktır”
Adana/ Tarımın Sesi- Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) 2024 yılı buğday alım fiyatı ile destekleme fiyatına çiftçiler tepki gösterdi. Çiftçilerin beklentisi destekleme ile birlikte buğdayda ton başına 15 Bin TL iken; TMO’nun Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) yer alan çiftçilere buğdayda ton başına bin 750 TL, makarnalık buğdaya 10 bin Tl, ekmeklik buğdayın tonuna da 9 bin 750 TL olarak fiyat açıklaması Çukurovalı çiftçilerde hayal kırıklığı yarattı.
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun öncülüğünde Sarıçam Ziraat Odası’nda bir araya gelen Sarıçam, Karataş, Seyhan, Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Yumurtalık Ziraat Odası başkanları; Toprak Mahsülleri Ofisi’nin açıkladığı fiyatlara tepki göstererek; “Geçtiğimiz yıla göre girdi maliyetleri yüzde 70-80 artarken, yüzde 10’luk fiyat artışı, çiftçilerimizi hüsrana uğratmıştır” dediler.
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Ali Mehmet Sarsal; tarımsal girdilerdeki artışı dikkate almayan TMO’nun aynı zamanda üreticiden aldığı buğday ve arpayı sanayiciye kaça satacağını önceden açıklaması gerektiğini ifade ederek; açıklanan fiyatların serbest piyasada oluşan fiyatları da olumsuz etkilediğini belirterek, fiyatların yeniden gözden geçirilerek revize edilmesi gerektiğini söyledi.
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi;
“Ülkemizde üretilen buğdayın büyük bir kısmı bölgemizdeki çiftçilerimiz tarafından yetiştirilmekte olup; un sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek kaliteli buğdaydır.
Açıklanan buğday fiyatları çiftçilerimizi hüsrana uğratmıştır.
Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu ve mücadele ettiği yüksek enflasyon neticesinde geçtiğimiz yıla göre açıklanan yüzde 10’luk artış; çiftçilerimizi üzmüştür.
Tarım sektöründe geçen yıla göre girdi fiyatlarının yüzde 70-80 civarında artış göstermesi, buna karşılık yüzde 10’luk fiyat artışı tek kelimeyle hüsrandır.
Tarımsal girdilerin başlıcası olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve işçi ücretlerindeki artış göz önünde bulundurulmamış adeta çiftçi üretim yapamaz hale gelmiştir.
Bu fiyatlar yeniden gözden geçirilip revize edilmezse hiçbir çiftçi üretimini devam ettiremez. Bölgemizde hasat sona ermiş olup, hasattan önce fiyat açıklanmamıştır.
Açıklanan fiyat, piyasada oluşan serbest piyasa fiyatlarını da alt üst etmiştir.
Keşke fiyat açıklamasalardı….
Aslında Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) çiftçiden alım fiyatını açıklarken, diğer taraftan satın almış olduğu arpa ve buğdayı sanayiciye kaç liraya satacağını da açıklaması lazım ki; sanayici TMO’dan alacağı fiyatı öğrenince belki TMO’dan önce kendisi alım yaparak piyasanın yükselmesini ve gerçek fiyat oluşmasını sağlayacaktı.
TMO almış olduğu ucuz fiyatlı buğdayı aylarca deposunda bekletip finans yükünü çektikten sonra çiftçinin alın teri göz nuru olan buğdayı ucuz fiyattan satarak sanayiciyi finanse edip, çiftçiyi batağa sürüklemektedir.
Buğday fiyatları tarımda stratejik fiyat belirleyicisi olup, tüm tarım ürünlerinin fiyat belirleyicisi durumundadır.
Hükümetimizden acilen bu açıklanan fiyatları yeniden gözden geçirip revize etmesini, alım fiyatlarının yanında sanayiciye satış fiyatlarının da açıklanmasını talep ediyoruz.
Biz üretmezsek, ülke aç kalır…”