Çukurova’da dikili tarım ürünleri susuz kaldı!

Çukurova’da dikili tarım ürünleri susuz kaldı!

ABONE OL
Haziran 22, 2024 08:13
Çukurova’da dikili tarım ürünleri susuz kaldı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADANA/ Tarımın Sesi– Bereketli Çukurova topraklarında yeni yapılan DSİ’nin sorumluluğundaki kapalı sulama sistemleri aktif ve düzgün çalışmayınca on binlerce dönüm alandaki ekili ve dikili tarım ürünleri kurudu, çiftçiler büyük zarar gördü. Kapalı sulama boruları patlayıp filtreleri de tıkanınca bahçe ve tarlaları sulanmadığı için zorda kalan çiftçilerle birlikte CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yaşanan soruna sert tepki gösterirdi. Çiftçilerle birlikte Ayhan Barut, zarar gören alanların afet bölgesi ilan edilmesini, üreticilerin zararlarının belirlenip karşılanmasını, süren sulama sorununa kesin çözüm bulunmasını istedi.

Özel bir şirket tarafından projesi tamamlanan ve yeni devreye giren DSİ’nin sorumluluğundaki kapalı sulama sistemleri, herhangi bir arıtma ve filtreleme olmadan sisteme verilen suyun çamurlu, taşlı ve kirli olmasından kaynaklı ekili ve dikili tarım arazilerine ulaşmadı. Borular tıkanıp patlarken sulama parasını peşin ödeyen çiftçilerin filtreleri de tıkanıp işlevsiz kalınca tarım alanlarına su ulaşmadı, on binlerce dönüm alandaki mısırdan narenciyeye tüm tarım alanları neredeyse tamamen kurudu.

Büyük zararın oluştuğu, çiftçilerin zorda bırakıldığı Adana’nın Kozan İlçesi’ndeki Tufanlı Köyü’nde çiftçilerle buluşan Barut, toplam 26 bin dönüm alanda üreticilerin zorda bırakıldığını belirterek şunları söyledi:

“Adam eksen adam bitecek, kan eksen can bitecek bu topraklarda sorun çok büyük. Bu çağda Kozanlı üreticilerimiz suya kavuşamıyor. Ürünler sulanamıyor. Üreticiler çok sıkıntılı, sorunlarını dile getirmelerine rağmen çözüm bulamıyor. Üreticiler tarla ve bahçelerine sulayabilseydi buralar kurumayacaktı. Su bitkinin verimini yüzde 100 arttırır, bu kuruyan mısır tarlasında da zarar büyük. Burada çiftçinin kaybı büyük, ülke ekonomisi de çok zarar görüyor. Kozanlı mısır üreticisinin, çiftçilerin sesini duyun” dedi. Zarar yaşanan bölgeye özel ilgi gösterilmesini isteyen Barut, “Afet bölgesi ilan edin, çiftçilerin zararını tespit edip karşılayın. Önümüzdeki günlerde sorunu daha da büyüyecek çiftçinin sulama sorunlarını çözün. Su yoksa yaşam yok, bu nedenle üretim yapmayacağını söyleyen çiftçilerin sorunlarına çare bulun.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP