Sokak hayvanları için soru önergesi…
ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili sorunun gün geçtikçe büyüdüğünü, iktidarın derinleşen problemleri çözmek yerine daha da büyüttüğünü söyledi. Hayvanların uyutulmasına karşı yaşatılması çağrısını yineleyen Barut, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyerek, "Türkiye'de sokak hayvanları sahipsiz ve çaresiz, insanlarımız mağdur ve zor durumda. Bu acılar artık son bulsun, herkesin gördüğü soruna çözüm bulunsun" dedi.
SORU ÖNERGESİ SUNDU
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi veren Ayhan Barut, şunları söyledi:
"Ülkemizde son günlerde iktidar tarafından gündeme getirilen sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenleme teklifi çokça tartışılıyor. İçerisinde 'Uyutma' gibi ifadelerle kabul edilemez hükümlerin olduğu yasa teklifinin Meclis'e gelmesi öngörülüyor. Bu anlamda açık ve net olarak ifade etmek gerekir ki; Türkiye'de sokak hayvanları sahipsiz ve çaresiz, insanlarımız mağdur ve zor durumda.
Bu acılar artık son bulsun, herkesin gördüğü soruna çözüm bulunsun istiyoruz. Bilimsel yöntemlerle, sokak hayvanları için sağlıklı bir ortamda yeterli sayıda kısırlaştırma merkezi kurulmalıdır. İnsanlarımızın güvenliği ile sokak hayvanlarının rehabilitasyonu birbirinden ayrı düşünülmemelidir. Yaşam bütünlüğü içinde gerekli yasal düzenlemeler dahil her adım atılmalıdır. Yaşamı savunanların sesine artık kulak verilmesi gerekeyor. Hayvanlara yapılan kötü muamele ve cezaların etkisiz kalması nedeniyle, toplum vicdanı sürekli kanıyor. Sahipsiz sokak hayvanlarının neden olduğu sorunlar yüzünden de halkımız mağdur oluyor. Bu çıkmaz son bulmalıdır, bu açmazdan kurtulmak gerekir."
"MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK MI?"
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt aranıyor:
"1- Hayvan hakları, toplumsal yaşam ve insanlarımızın güvenliği açısından ele alındığında mevcut 5199 Sayılı Yasanın hükümlerinin etkisiz kaldığını düşünüyor musunuz?
2- Hayvan Hakları Yasası konusunda bakanlık olarak düşünceniz nedir, bu söz konusu yasanın etkin bir biçimde adının değiştirilerek uygulanması hususunda düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
3- Kamuoyunda son dönemde yaşanan hayvan hakları konusundaki 'Uyutma' tabiri ve benzer kabul edilemez nitelikteki yasal teklif hususunda kamuoyunda oluşan haklı tepkiyi dikkate alacak mısınız?
4- 15 Ekim 1978 tarihinde UNESCO binasında kabul Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi'ne sahip çıkacak mısınız?
5- Hayvanların eşya ya da mal olarak kabul edilmediği, canlı olarak ele alınması hususlarını dahil ederek, hayvanlara kötü muamele, işkence, cinsel istismar gibi tüm kötülüklere yönelik ceza sürelerini arttırmayı istiyor musunuz?
6- Yaşanan sorunların tüm boyutlarıyla ele alınıp çözüm bulunması için Meclis çatısı altında Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurulması konusunda ne düşünüyorsunuz?"