Enfeksiyondan korunmanın yolları nelerdir?  

Özellikle sıcaklık ve nem oranının arttığı yaz aylarında terlemenin artış göstermesiyle enfeksiyon riski de artıyor. Bu bağlamda da genital bölgenin pH değeri korunarak; ağrı, akıntı, yanma, kaşıntı, kanama gibi durumlarla karşılaşılma riskinin en aza indirilmesi gerekiyor. Peki özellikle nelere dikkat edilmeli? Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çetin yanıtladı. Ağrı, kaşıntı ve yanmanız mı var? Genital enfeksiyonlar (vajinit) genital bölgenin iç kısmındaki mukozanın iltihaplanmasıdır.Genital enfeksiyonlarda sıklıkla karşılaştığımız belirtiler: pH’ı bozan durumlar neler? Genital bölge mukozası mükemmel bir düzen ve dengeye sahip floradan oluşmaktadır. Sağlıklı bir kadının genital bölge mukozasında Lactobacillus türü yararlı bakteriler baskın olarak bulunmaktadır.  Bu floradaki yararlı bakteriler genital Ph’nın (3.8-4.5) dengede kalmasını ve genital ortamın asiditesini düzenlemektedir. Neden yaz aylarında enfeksiyon sıklığı artış gösterir? Yaz mevsiminde sıcaklık ve nem oranının artmasına bağlı olarak terlemenin artması ile; Özellikle havuzlarda hijyenin yeterli düzeyde sağlanamaması ve su sirkülasyonunun yetersiz olması, bakteri virüs ve mantar gibi hastalıkların bulaşma riskini artırabilmektedir. İşte size genital bölgenin dengesini sağlayacak 11 öneri
  1. Genital temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalıdır. Aşırı temizlik, genital bölgenin kontrolsüz ve sık yıkanması hijyen olmaktan çıkıp enfeksiyonlara zemin hazırlar.
  2. Mümkünse pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli ve günlük değiştirilmelidir.
  3. Gereksiz yere ve sık antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.
  4. Renkli kokulu tuvalet kağıtları ve ve parfüm içerikli günlük pedler genital bölgenin düşmanıdır. Mümkün oldukça kaçınılması gerekir.
  5. Genital bölgenin hava almasını zorlaştıran ve nem dengesini bozan dar kıyafetler kullanılmamalıdır.
  6. Adet dönemlerinde vajinal tampon kullanılıyorsa sık değiştirilmelidir. Uzun süre kaldığında ciddi enfeksiyonlara yol açmaktadır.
  7. Genital duş asla önerilmemektedir. Genital bölgenin içerisini su ile yıkamak genital asit-baz dengesini bozarak fırsatçı enfeksiyonlara sebep olabilmektedir.
  8. Tek eşli ve uzun süreli ilişkiniz yoksa cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar açısından mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
  9. Adet dönemlerinde cinsel ilişkiden kaçınılması gerekmektedir.
  10. Özellikle yaz aylarında ıslak mayo ve bikini ile uzun süre kalınmamalı, deniz veya havuzda çıktıktan sonra mutlaka değiştirilmelidir.
  11. Bağışıklık sisteminizi zayıflatan sigara, alkol ve stresten uzak durulmalıdır. Bazı enfeksiyon çeşitlerine karşı genital florayı koruyan probiyotikler tüketilmelidir.
   
Benzer Videolar