Erzurum’da Kandirif Peyniri coğrafi işaret yolunda
Gerek sosyal gerekse ekonomik açıdan Erzurum için hayvancılık çalışması önem taşımaktadır. İlde yapılan diğer tarımsal çalışmalarda genel anlamda hayvancılığı destekleyici niteliktedir. KUDAKA'nın Teknik Destek Programı kapsamında uygun görülen projemiz ile Erzurum ilinde yerel peynir çeşidi olan Kandirif peynirinin üretimine yönelik eğitim verilerek nitelikli işgücü oluşturulması kandirif peynirinin coğrafi işaret alması için süreç başlatılarak süte katma değer oluşturacak kandirif peynirinin sanayiye aktarılarak ticarete konu edilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.
Erzurum ili 696 bin büyükbaş 877 bin küçükbaş varlığı ile ülkemiz hayvancılığı açısından önemli bir yer tutmaktadır. İlde geçmişten gelen sosyal ve ekonomik yapı içerisindeki hayvancılık sadece ilde değil ülkemizde de önem teşkil etmektedir. İldeki mera varlığı ve bitkisel üretimde tarımsal üretimin hayvancılık odaklı olması önemli bir husustur. Basta büyükbaş olmak üzere büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın ana çıktılarından birisi süttür. Ancak sütün saklama ve pazarlama koşulları düşünüldüğünde katma değer yaratıcı süt ürünlerine dönüştürülmesi önem arz etmektedir. Tarım sektörünün çarpan etkisi bakımından en önemli alt sektörü süt üretim ve süt isleme sektörüdür. Süt sektöründe zaman zaman oluşan dalgalanmalar sorunu olduğu düşünülecek olursa süt üretim sektörünün geliştirilmesi oldukça önemlidir. Süt sektörüne verilecek desteklerle hem bu sektörün gelişmesi sağlanırken hem de diğer tarım sektörlerinin de gelişmesine katkıda bulunulmuş olacaktır. Erzurum ili göç veren bir il olup özellikle kırsal alandan ve tarımsal faaliyetten uzaklaşmalar olmaktadır. İlin kırsal yaşamının ana unsuru hayvancılık ve tarımsal faaliyetleri destekleyici çalışmalar önem arz etmektedir. Hayvancılık faaliyetinde işletme gelir düzeyini yükseltecek ilde katma değer yaratacak çalışmaların basında da sütün sanayiye aktarılması ve ürün deseninin genişletilmesidir
Erzurum ilinin yerel ürünleri bakımından değerlendirildiğinde 55 adet coğrafi işaretli ürünün tescilli olduğu görülmektedir. Bu ürünlerin tamamına yakını tarımsal kaynaklı olması özellikle hayvansal ürünlerde bilinirliğinin daha fazla olduğu görülmektedir. Peynir bakımından ülkemizde 45 adet coğrafi işaretli ürün bulunurken bunun 2 adedi Erzurum civil peyniri ve Erzurum Küflü Civil Peyniri Erzurum açısından önemli bir değer olarak ortaya çıkmaktadır. Coğrafi işaret almış bu ürünler yerellik ve özgünlüğü ile tercih edilen ürünler olarak ortaya çıkabilmektedir. Erzurum'un geniş çayır mera varlığı yüksek rakımı hayvancılık açısından güçlü olması süt ürünlerinin pazarlanmasında ve üretiminde yerellik katacak ürünlerin üretilmesi ve rekabet gücünü artıracaktır. Kandirif peynirinin yerel olması, raf ömrünün uzun olması, kuru madde miktarının yüksekliği, yağ oranı yüksekliği, protein oranı yüksekliği tuz oranı düşüklüğü ikincil bir ısıl işleme maruz kalması gibi özellikleri ile yerel ürün olarak İl ekonomisine katkı sağlayacaktır.