Ev içinde hangi meyve ağaçları yetiştirilir?
İç mekanlarda yetiştirilebilecek şaşırtıcı sayıda meyve ağacı türü vardır. Meyve ağaçları genellikle meyve bahçelerinin veya devasa ağaçların görüntülerini çağrıştırsa da, iç mekanda da başarıyla yetiştirilebilecek çok sayıda meyve ağacı vardır.
Pek çok narenciye türü, en iyi iç mekan meyve ağaçları listesinin başında gelirken, incir, zeytin ve kayısı gibi bitkiler de iç mekanda meyve verebilir. Modern cüce çeşitleri, genellikle iç mekanlarda büyümek için en iyi meyve ağaçlarıdır, çünkü ağaçlar kompakt kalırken çok sayıda tam boyutlu lezzetli meyve verebilirler.
Herhangi bir iç mekan meyve ağacı, çok fazla ışık ve ısının yanı sıra özen ve sabır gerektirir. En iyi 10 iç mekan meyve ağacına ve eviniz için hangi çeşitleri göz önünde bulundurmanız gerektiğine bir göz atalım.
Limon ağaçları iç mekanlarda mutlu bir şekilde büyüyebilir ve bir alana hoş kokulu çiçekler ve meyveler getirebilir. İç mekanda limon ağacı yetiştirmenin anahtarı, ona bol miktarda parlak ve güneşli ışık vermektir, bu nedenle bitkinizi güneye bakan bir pencerenin önüne koyduğunuzdan emin olun.
Yapay bitki yetiştirme lambaları, kışın doğal ışıkları desteklemek için kullanılabilir. Yeterli ışık, su ve gübre verilirse limon ağaçları iç mekanlarda uzun yıllar meyve verebilir.
Fast Growing Trees’in Müşteri Destek Direktörü Jackie Ready , iç mekan meyve ağaçları için “bir numaralı tavsiye” olarak limon içeren narenciye ağaçlarını tavsiye ediyor ve “Bakımı kolay” diyor.
Jackie, “Narenciye ile ilgili en güzel şey, birçok farklı narenciye çeşidinin olması ve diğer birçok meyve ağacının ve çalının ihtiyaç duyacağı soğuk saatlere ihtiyaç duymamasıdır” diyor.
“Bu ağaçlardaki çiçekler harika kokuyor ve çocuklar onları seviyor ve tüm bakımlarında yardımcı olabilirler.”
Misket limonu, bir iç mekana harika eklemeler olabilecek başka bir narenciye ağacıdır. Meyveler genellikle yemek pişirme, fırınlama ve kokteyllerde kullanılırken, aromatik yapraklar yemek pişirme ve çay yapımında da kullanılır.
İç mekanlarda büyümeye en uygun iki ana popüler cüce narenciye ağacı vardır, bunlar ‘Key Lime’ ve ‘Kaffir’ limonlarıdır. ‘Key Lime’, ince bir kabuğa sahip küçük meyveler üretir ve limonlu turtanın ana bileşeni olarak ünlüdür, ancak bunların elle tozlanması gerekecektir. ‘Kaffir’ meyvesi daha acı bir tada sahiptir ve yemek pişirmede yaygın olarak kullanılır.
Misket limonu ağacı, parlak yaprakları ve hoş kokulu çiçekleri olan bir süs bitkisidir ve kokusunun sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu kabul edilir. Herhangi bir narenciye ağacı budaması ilkbaharda yapılır. Ağaca daha fazla ışık ulaşmasını ve hava sirkülasyonunu sağlamak için öncelikle dalları inceltilir.
Portakal ağaçları, kapalı bir alan için mükemmel cüce ağaç türlerinden biridir. Meyve üretmesi için tam güneş alması gerekir ve 15-30˚C arasındaki sıcaklıkları ister.
İç mekanda meyve veren bir ağaç için seçilecek en iyi portakal çeşidi ‘Calamondin’ portakal ağacıdır. Küçük boyutu da onu küçük bahçeler için en iyi meyve ağaçlarından biri yapar . Bu mini portakal, kamkat ve mandalina karışımıdır ve keskin bir tada sahip sarı-turuncu ince kabuklu meyveler üretir.
Jackie Ready, yetiştirdiğiniz meyve ağacı ‘Calamondin’ portakalı gibi küçükse, o zaman ‘bitkinizi pencereden güneş ışığına tam olarak erişebilecek şekilde yükseltmek için bir bitki standı veya tabure kullanın’ tavsiyesinde bulunuyor.
Clementines bir tür mandalinadır ve kolay soyulabilen tatlı, çekirdeksiz meyveleriyle bilinir. Evinize dekoratif bir dokunuş katabilecek çekici dökülmeyen yaprakları vardır.
Cüce bir anaç üzerinde bir clementine alırsanız, o zaman yaklaşık 183 cm büyüyebilir. Bir clementine ağacı ilkbaharda kokulu beyaz bir çiçek açar ve ardından meyveler kış aylarında, kasım ayından şubat ayına kadar olgunlaşır. Clementines, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin ve sağlıklı dozda vitamin ve antioksidan almanın iyi bir yolu olarak kabul edilir.
Kamkat ağacının anavatanı Çin’dir ve saksıda yetiştirilen en iyi ağaçlardan biridir. Tıbbi özelliklere sahip olduğuna inanılır ve geleneksel Çin tıbbında çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Kamkat ağaçları, C vitamini açısından zengin ve lif kaynağıdır, diğer meyvelerden farkı, meyveyi ve kabuğunu birlikte yiyebilmenizdir.
Kamkat ağacı oldukça yavaş büyür ve ilkbahar ve yaz aylarında beyaz çiçeklerle birlikte parlak ve koyu yeşil yapraklara sahiptir. Meyveler kışın yavaş yavaş olgunlaşır. Kumkuat ağaçlarının ayrıca iç mekan havasını temizlemeye ve genel hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
İncirler dışarıda büyüdüklerinde çok fazla güneşe ve sıcak havaya ihtiyaç duyarlar ve iç mekanlarda büyük saksılarda mutlu bir şekilde büyürler. İncir ağaçları, dış mekanlarda yetiştirildiklerinde genellikle büyük ve yayılan ağaçlar olarak görülürken, incir ağaçlarının saksıda yetiştirilmesiyle yayılmaları engellenebilir. Bu sayede çok sayıda yaprak yerine meyvelerin büyümesi teşvik edilir. Bu nedenle, ağacı daha kompakt tutmak için daha küçük bir kap seçmek idealdir.
Bol güneş ışığı ve serbest akan toprak ile onları mutlu tutabildiğiniz sürece zeytin ağaçlarının bakımı basit olabilir. Ağaçlar yavaş büyür ve ilkbahar veya yaz aylarında zeytin ağaçlarının budanmasıyla kompakt bir şekilde tutulabilir .
Cüce çeşitler yaklaşık 1,8 metre boyunda olabilir ve ‘Arbequina’ çeşidi iç mekanlarda yetiştirmek için çok uygundur.
Zeytin ağaçlarının uyku moduna geçmesi ve ardından meyve vermesi için iki aylık daha düşük sıcaklıklara ihtiyacı vardır. Serin bir garaj veya baraka, kış boyunca depolamak için doğru ortamı sağlayabilir ve ağacın meyve vermesine yardımcı olabilir. Bir zeytin ağacı ararken dikkatli olun, çünkü bazı çeşitler süs olduğundan meyve vermez.
Muz ağaçları, dış mekanlarda yetiştirildiklerinde oldukça uzun olan tropik ağaçlardır, bu nedenle iç mekanlarda muz yetiştirmek istiyorsanız bodur çeşitler aldığınızdan emin olun. Ayrıca yenilebilir meyve üreten bir çeşit seçtiğinizden emin olun, örneğin ‘Lady Finger’ veya ‘Süper Cüce Cavendish’ her ikisi de yaklaşık bir metre uzunluğa ulaşan cüce türleridir. Kendi kendine tozlayıcıdırlar ve küçük ve ince muzlar üretirler.
Tropikal bir meyve ağacı olan muz, güneş ışığına çok ihtiyaç duyar ve günde 6-8 saat güneş ister. Aynı zamanda aç ağaçlardır ve çok su isterler, ancak köklerinin çürümesine yol açabilecek su dolu toprakta oturmak istemezler. Tropikal ağaçlar olarak muzlar nemi sever, bu nedenle ağacı buğulamak genellikle ona nemli bir ortam sağlayabilir.
Kayısı, pişirmek, yemeğe katmak veya sadece ağaçtan taze yemek için mükemmel olan lezzetli sulu sert çekirdekli meyvelerdir. Bunlar güneşe bayılan ve günde yaklaşık altı ila sekiz saat güneş isteyen ağaçlardır – bu nedenle kış aylarını atlatabilmeleri için yapay yetiştirme ışıklarına ihtiyaç duyulacaktır.
Bu listedeki birçok meyve ağacında olduğu gibi, iç mekanlarda büyümek için yalnızca yaklaşık 150 cm yüksekliğe ulaşacak bir cüce kayısı ağacı seçin ve kendi kendine tozlaşan bir çeşidi tercih ettiğinizden emin olun. ‘Moorpark’ ve ‘Goldcot’ çeşitlerinin bodur versiyonları, iç mekanlarda yetiştirmeye en uygun türlerdir.
İç mekanlarda meyve veren ağaçlar listesinde avokado da var. İç mekanlarda yetiştirdiğiniz bir avokado ağacından meyve almanız gerçekten zordur. Ancak bu, sizi avokado yetiştirmeye çalışmaktan alıkoymamalıdır, çünkü eğlenceli bir deneyimdir.
Avokadolar daha çok bir ev bitkisi olarak yetiştirilir, çünkü meyve verme olasılığı yüksek olmasa bile, büyük ve parlak yaprakları olan çekici süs bitkileridirler. Cüce avokado çeşitleri pek çok yerde satılır ve herhangi bir meyveyi elde etmek on yıla kadar sürebileceğinden, herhangi bir cesur meyve yetiştiricisi uzun süre bekleyebilir. Meyve almanın anahtarı bol ışık, bol ısı, bol nem ve sabırdır.
1. LİMON AĞACI