Kavaklıdere’de Cennet Elması Fidanı Dağıtımı
Muğla- İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başlattığı, YİKOB tarafından da desteklenen “Cennet Elmasının Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Kavaklıdere’deki üreticilere fidan dağıtımı yapıldı. Etkinliğe İl Müdürü Barış Saylak ile Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir’in yanı sıra, muhtarlar, üreticiler ve yurttaşlar katıldı.
Çayboyu Muhtarı Tuncer Barut'un açılış konuşmasını yaptığı törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak Trabzon hurması olarak da bilinen ve subtropik bir meyve olan cennet elmasının (Trabzon hurması (Diospyros kaki), cennet hurması, cennet elması, Japon hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.), Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirildiğini ve Muğla’da da üretiminin artırılması için harekete geçtiklerini belirterek şunları söyledi:
“Kavaklıdere ilçemizin coğrafi koşulları ve iklim özellikleri, cennet elmasının üretimi için uygundur. Bu nedenle, ilçede cennet elmasının üretiminin artırılması ve ticari anlamda pazarda yer edinmesini hedefledik ve projemizi hayata geçirdik. Projemize iş birlikleri ile destek olan Kavaklıdere Belediyemize ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne şükranlarımızı sunuyoruz. Kavaklıdere bundan böyle cennet elması ile de pazarda adından söz ettirecek.
Yerli Çayboyu Fasulyesi Çeşidinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 200 kg Çayboyu fasulye tohumu, 10 da alanda 200 üreticiye dağıtılacaktır. Projenin toplam bütçesi 134.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Her iki ürün de yeni tarım destekleme modeli planlı üretim kapsamında bulunması sebebiyle çiftçilerimize ilave destekler sağlayacaktır. Üreticilerimize ve ilçemize hayırlı olsun.”
Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir de konuşmasında, cennet elmasının raf ömrü uzun, katma değeri yüksek bir ürün olduğunu belirterek, projeye emeği geçen herkese teşekkür etti. Atıl tarım arazilerinin de bu sayede değerlendirilebileceğini söyleyen Demir, “İlçede bulunan tarımla uğraşan kooperatiflere alternatif bir ürün olması, pazarlamada büyük katkılar sağlayacak olması, ilçenin coğrafi işaretli cevizi, yine büyük bir paya sahip tarımsal ürün olan çam fıstığı ile etkileşime girerek alternatif ürünler ortaya çıkarabilecek olması bu projenin ana hedefi olarak belirlendi. Ayrıca Kavaklıdere Yerli Çayboyu olarak bilinen yöresel fasulyemizin üretiminin yaygınlaştırılması için bir diğer projeyi daha sürdürmek için harekete geçtik. Kavaklıdere’mizi tarımın yükselen değerlerinden biri haline getirme kararlılığı ile çalışmaya devam edeceğiz. Hayırlı olsun” dedi.