“Pestisitte önemli olan doğru adım atmaktır”
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut Tarımsal üretimde pestisit kullanımıyla ilgili yüzde 65 oranındaki verim değişkenliğine ilişkin konuştu.
Barut şunları söyledi;
"Doğru olan, yetkin ziraat mühendislerinin pestisit konusunda tümüyle yetki ve söz sahibi hale gelmesidir. Bilindiği gibi, 16'ncı yüzyılda bilim insanı ve kimyager Paracelsus, 'Tüm maddeler aslında bir nevi zehirdir. Zehirle ilacı birbirinden ayıran tek fark dozdur' demiştir. Bu sözle ilgili, tarımda 4D formülü geliştirilmiştir. Bu ise doğru ilacı, doğru zamanda, doğru ürüne, doğru dozda uygulamaktır. Bu ilkeye uyulursa zehirlilik oranı kalkar, biter. Bunun kontrolünü sağlayabilecek etkin, ehliyetli, uzman olan ziraat mühendisleridir. Türkiye'de yaklaşık 7 bin civarında pestisitlerle ilgilenen, çiftçiye ulaştıran zirai ilaç bayi var. Ancak zirai ilaç bayilerinin tamamında ziraat mühendisi olması gerekirken bu sayının yaklaşık yüzde 75 olduğunu görüyoruz. Ne zaman ki sayıyı yüzde 100'e çıkarırsak yani etkin, ehliyetli, liyakatli insanların kontrolüne bırakırsak bu alanda başarıya ulaşabiliriz. Uygun bir dozda, uygun bir üretimi, uygun bir verimi yakalayabiliriz. Pestisitlerle ilgili sürekli Avrupa Birliği'yle kıyas yapılıyor. Tarım ilaçları Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerde, Hollanda'da hektara 16 ile 18 kilogram kullanılıyor. İtalya'da hektara 7 kilogram, Belçika'da hektara 11 kilogram kullanılıyor. Türkiye'de hektara 2 kilogram, en yoğun kullanılan bölgelerde ise hektara 3 kilogram kullanılıyor."
Pestisit nedir?
Hepimizin tahmin ettiği gibi tarımsal üretimde bakteriler, virüsler, böcekler, kemirgenler, mantarlar, istenmeyen bitkiler (yabani otlar) ve haşerelerin birçok zararlı etkisi var. İşte bu etkileri ortadan kaldırmak için kullanılan toksik etkili kimyasallar “pestisit” olarak tanımlanıyor. Aslında bitkilere zarar veren canlıları öldürmek amacıyla uygulanıyor ancak faydalı böcekler ve kuşları da olumsuz etkiliyor. Çevre ve insan sağlığını da tehdit eden en basit tabiriyle bu tarım zehirleri, işlevlerine ve kimyasal yapılarına göre çeşitli sınıflara ayrılıyor:
- İşlevlerine göre: Böcek öldürücü (insektisit), ot öldürücü (herbisit), mantar öldürücü (fungusit)
- Kimyasal yapılarına göre: Organoklorlu, organofosfatlı, karbamatlı.