24 Ocak kararları nedir, Türkiye’de ne değişti?

Süleyman Demirel'in Başbakan olduğu azınlık Milliyetçi Cephe Hükümeti (43. Türkiye hükümeti), 24 Ocak 1980'de yeni bir 'ekonomik istikrar' programını kamuoyuna duyurulmuş, o günlerde çok konuşulup yartışılmıştı. Peki, geçen 44 yılda ülkemizde ne değişti, nelerin sözü verildi, neler yapıldı, tepki gösterenler haklı mıydı? Euronews'ten Ramazan Dengiz'in yazısı şöyle:
1979'da Demirel'in talimatıyla Başbakanlık müsteşarlığında göreve getirilen Turgut Özal, 'İstikrar Kararları'nı Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) destekleriyle kısa sürede hazırladı.
Programın hazırlanışında yer alan ve Özal'ın iktidarda olduğu 1983-1989 yıllarında Başbakan Yardımcılığı yapan Kaya Erdem, IMF'in 500 milyon dolar (yaklaşık 17,8 milyar Türk Lirası) dış kaynak aktardığını, OECD'nin de fon taahhüdünde bulunduğunu sonraki süreçte teyit etti.
The Journal of Academic Social Science dergisinde yayınlanan Birkan Erkek imzalı "24 Ocak Kararları ve 12 Eylül Darbesindeki Rolü" başlıklı makalede, Özal'ın IMF ve Dünya Bankası gibi kurum ve kuruluşların tavsiyelerine yer verdiği belirtiliyor.
'İstikrar Kararları', ekonomik istikrarsızlığın giderilmesi, üretimin azalması ve karaborsacılığın oluşmasındaki nedenlerin ortadan kaldırılması, kamu harcamalarının sınırlandırılması, ücretlerin düşürülmesi, serbest döviz kuruna geçilmesi amacıyla hazırlandı. Bu doğrultuda kabul edilen değişiklikler yıllar içinde şu şekilde okundu:
- Türk Lirası'nda yüzde 32,7'lik devalüasyon yapılarak günlük kur uygulaması benimsendi.
- Devletin ekonomideki payında kısıtlamaya gidildi.
- Gübre, enerji ve ulaşım dışında sübvansiyonlar kaldırıldı.
- Dış ticaret serbestleştirildi.
- Yabancı sermaye yatırımları teşvik edildi.
- Kâr transferlerine kolaylık sağlandı.
- Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri desteklendi.