Kırmızı et ile süt için dar boğazından çıkış için ne yapmalı?

Son yıllarda tarımla birlikte hayvancılıkta yaşanan sorunlar yurttaşı zor duruma sürüklüyor. Et, süt fiyatlarında gerçekleşen artışlar tüketici kadar üreticiyi de kaygılandırıyor. Peki, bu dar boğazdan çıkış olası mı? Sorunun yanıtını sitemiz Tarımın Sesi’nin yazarı İktisatçı, Ziraat Mühendisi Kerim Mete verdi. Mete, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında çıkış için şu önerileri sıraladı: Kırmızı et ve süt için dar boğazdan çıkış yolları;
  1. Öncelikle altyapısı uygun anadolu da binlerce kapasite ahırlar atıl durduğu halde ve kırsalda yaşayanlardan başlanmak üzere damızlık ve süt işletmelerini kombine yetiştirilicik olarak işletmek üzere en az 20 anaç hayvan ile başlamak üzere,
  2. Sadece besi işletmesi olarak faaliyet gösteren işletmeleri projeye dahil etmemek, bugüne kadar uygunlanmış benzer projelerden farkları; Beş yıl süre ile aşağıda yazılan sınırları çizilmiş kontrollü ve destekli üretimin ülkemiz tarafından açığı ithalatla kapatılmaya çalışılan damızlık süt sığırcılığımın damızlık ihtiyacını kırsaldaki üreticilerimize kalkınmaları hedeflenerek ithalatı azaltma projesidir.
  3. Proje kapsamındaki işletmeler yıl içinde kaç adet erkek hayvan satabileceklerini il ve ilçelerdeki teknik personellerle (İTEK)oluşturulacak ekipler tarafından belirlenecek,
  4. (PKİ) proje kapsamındaki işletmeler beş yıl hiç bir damızlık hayvan satışı yapamayacak, işletmeler beş yıllık projeksiyon planlarına uygun alt yapılı olması gerekiyor. Aksi takdirde projeye dahil edilmemelidir.
  5. PKİ. Beş yıllık sürecin içindeki işletme giderlerinin ilk yıl %100 sonraki yıllar sırasıyla 90-80-70-60 ının bedelini TzB aracılığı ile faizsiz iki yıl geri ödemeli temin edecektir.
  6. İTEK tarafından belirlenen şart ve kararlar ile işletmeler deforme hayvan satışına izin verilecektir.
  7. Tüm uygulama talimatı detaylı şekilde hazırlanıp proje uygulamaya alınmalıdır.
Benzer Videolar