Sevilma Presidium, İtalya’daki Slow Food Fuarında…
Slow Food hareketi tarafından 26-30 Eylül tarihleri arasında İtalya Torino’da düzenlenen Terra Madre Fuarı’na Türkiye’den de üreticiler katıldı. Fuarda Güney Türkiye mutfağı ile Türkiye’nin zeytin çeşitleriin bazıları tanıtıldı. Bu iki etkinlik kapsamında İzmir’in Erkence zeytini kadim üretim havzalarından elde edilen Sevilma Presidium Zeytinyağı’nın tadımı da gerçekleşti.
Sevilma Presidium tadımına Slow Food hareketinin önemli zeytinyağı degüstatörü Angelo Lo Conte de katıldı. Lo Conte, Sevilma Presidium serisinde, “Seferihisar bölgesinde bulunan yabani kekiklerin ve bademlerinin kokusu ve aromasının çok belirgin hissedildiğini” söyledi.
Slow Food tarafından “Presidium” unvanı verilen çok az sayıda zeytinyağı bulunuyor. Bunların büyük kısmı İtalya’da, yalnızca biri Türkiye’de üretiliyor. Türkiye’de Presidium unvanını taşıyan Ege Kadim Üretim Havzaları zeytinyağının temel özelliği, dikilmeyen ve sulanmayan, yalnızca yabani zeytinlere aşılanarak üretilen eksi Anadolu zeytinlerinden elde edilmesi.
Sevilma Zeytinyağları’nın kurucusu Dr. Güven Eken, “Terra Madre, sadece bir fuar değil, aynı zamanda doğayla uyumlu gıda üretiminin dünya genelinde yaşaması için Slow Food’un başlattığı uluslararası bir hareket. Sevilma, bu değerleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için kuruldu ve bu yıl Terra Madre’deki benzeri binlerce başka ürün arasında yerini aldı. İzmir’in yüzlerce yaşındaki Erkence zeytinlerinden elde ettiğimiz Sevilma Presidium ile, doğanın bize sunduğu bu eşsiz lezzeti dünyayla paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Terra Madre, doğayla uyumlu kadim tarım kültürünün önemini bir kez daha hatırlatıyor. Dünya Slow Food hareketinin bir parçası olmanın ve doğadan sofraya sağlıklı lezzetler üretmenin mutluluğunu yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.
Sevilma, Ege’nin kadim üretim havzalarındaki asırlık zeytinlerden elde edilen erken hasat Presidium serisini çok yakında internet üzerinden satışa çıkaracak.