Kök çürüklüğüne yakalanmış ağaçlarda ilk belirti yapraklardaki sararmalardır. Yaprak sararmaları ağacın tümünde veya ağacın bir yönünde olabilir. Yapraklarda küçülmede olabilir. Hasta ağaçlarda büyümede durgunluk ve geriye doğru ölüm söz konusudur. Meyve verimi ve kalitesi düşer, meyveler irileşmeden ve olgunlaşmadan dökülürler.
Kök çürüklüğü ağaçların kurumasına neden olduğundan ekonomik kayıp önemlidir. Özellikle incirlerde oluşturduğu zarar diğer meyve ağaçlarına oranla daha fazladır.
Ne yapmalı?
a. Ağır ve su tutan topraklarda bahçe kurulmamalıdır.
b. Toprakta fazla su birikmesine engel olunmalı, bunun için gerekirse kurutma hendekleri açılarak fazla
su akıtılmalı toprağın en iyi bir şekilde havalanması sağlanmalıdır.
c. Bahçeler sel sularından korunmalıdır.
d. Sulama suyu ve gübre ağaçların taç izdüşümlerine verilmelidir.
e. Bulaşık bahçelerde İlkbaharda ağaçların kök boğazları ana köklere kadar açılarak Yaz boyunca güneş ve hava almaları sağlanmalıdır.
f. Hastalığa dayanıklı anaçlar kullanılmalıdır.
g. Kimyasal mücadelede İlkbaharda ağaçların dipleri açılarak kök ve kök boğazları incelenir. Kökleri tamamen çürümüş olan fidan ve ağaçlar sökülmeli, çukurlara m2’ye 3 kg hesabıyla sönmemiş kireç veya % 35’lik kara boya eriyiği ile bolca sulanıp kapatılmalıdır.
h. Hastalık yeni başlamışsa, ağaçların çürümüş kısımları sağlam kısma kadar temizlenmeli ve temizlenen kısımlara 750 gr. Ardıç katranı+250 gr. Göztaşı karışımı sürülmelidir. Sağlam ağaçları korumak için m2’ye 10 lt ilaçlı su gelecek şekilde % 5’lik kara boya veya %2’lik göztaşı eriyiği uygulanmalıdır.
İncirlerde Çelik Marazı Hastalığı
Hastalık sürgünlerde büyümenin durması ve zayıf düşmesi ile belli olur. Hasta kısımlarda kabuğun altı normal rengini kaybederek esmerleşir ve çürür. Hastalığa yakalanan dallardan koyu bir z*** sızar ve dallar kurur.
İncir ağaçlarının önemli bir hastalığıdır. Üreticiler emzik marazı adı verirler. Kültürel ve kimyasal program titizlikle yerine getirilmelidir.
Mücadelesi
a. Budama mevsiminde hastalık ağacın tümünü kapsamış ise böyle ağaçlar sökülmelidir.
b. Hastalık yeni bulaşmış ise hastalıklı kısımlar sağlam kısma
kadar temizlenmelidir. Budanan ve temizlenen kısımlara 3 kısım ardıç katranı+bir kısım toz halinde göztaşı karışımı sürülmelidir.
c. Budama aletleri alevden geçirilerek veya sodyum hipoklorit ile dezenfekte edilmelidir.
d. Budamayı takiben ağaçlara, % 2’lik Bordo Bulamacı atılmalıdır.
e. Hastalıklı ağaçlardan aşı kalemi veya çelik alınmamalıdır.
İncirlerde Aflatoksin Oluşumu
Aflatoksin bir çok gıda maddesinde olduğu gibi incirlerde oluşmakta ve tüketim aşamasında insan sağlığı ve dış satım açısından sorunlar oluşturmaktadır.
İncirde aflatoksin oluşumunun ağaç oluşumu (taze incir) döneminde başladığı ve bulaşmanın ilekleme sırasında ilek arıcığı ile olduğu belirlenmiştir.
Mücadelesi
a. Zamanında ve tekniğine uygun şekilde budama yapılmalıdır.
b. Temiz ilek kullanılmalıdır.
c. Gübreleme analizlere göre yapılmalıdır.
d. Ekşilik böcekleri ve sirke sinekleri ile İlkbahardan itibaren çekici yem tuzakları ile mekaniksel mücadele yapılmalıdır.
e. Hasat döneminde yere düşen buruk meyvelerin sık sık toplanması gerekmektedir.
f. Kurutmanın tahta ızgaralar üzerinde yapılması gerekmektedir.
g. Kuru incir özelliği kazanmayan incirlerde sergiden alınıp depolanmamalı ve işlenmemelidir.
h. İncir sergiden alınırken hurda incirler ayrılmalıdır.
i. Hasat sonrası toprak ve ağaç üzerindeki ürün kalıntıları toplanıp bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
j. 17726 sayılı incir yönetmeliğine titizlikle uyulmalıdır.
İNCİR ZARARLILARI
Kanlı Balsıra
Kanlı Balsıra zararlısı ağaçların sürgün, yaprak ve yoğun olduğu durumlarda meyvelerinde bulunur. Hücre özsuyunu emerek ağaçların zayıf kalmasına, verimden düşmesine neden olurlar.
Mücadelesi
a. İncir bahçelerinde fiğ, bakla, bezelye gibi baklagiller ara ziraatı olarak kullanılmalıdır.
b. Toprağın dengeli gübrelenmesi zararlının çoğalmasını engellemektedir.
c. Potaslı gübreler kanlı balsıranın üremesini önleme yönünden önemlidir.
d. Bu zararlıya karşı 3 dönem ilaçlama yapılmaktadır.
1. İlaçlama zararlının % 90’nında yavru çıkmaya başladığı zaman, 2. İlaçlama son ileklemeden iki gün sonra başlayarak Temmuzun ilk haftasına kadar olan süre içinde 3. İlaçlama ise hasattan hemen sonra uygulanır.
İncir Kurdu
İncir kurdu bulaşmaları incirin hasat döneminde bahçede başlar. Kuru incir depoya konulmadan önce ve konulduktan sonra gerekli önlemler alınmazsa incir kurdunun depoda çoğalması sonucu bulaşma ve zarar katlanarak artmaya devam eder.
Kuru Meyve Güvesi
İncir kurduna benzer. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde incir kurdu ve meyve güvesinin kuru incirde % 60-70 oranında zarara neden olabildiği belirlenmiştir.
Ekşilik Böceği
Larvalar beslenerek meyvenin iç kısmını tahrip ederler. Bu böcekler ayrıca meyveye bazı fungusları (mantarları) bulaştırarak meyvenin ekşimesine akmasına neden olurlar.
Sirke Sinekleri
Ekşilik böcekleri ve sirke sinekleri son yıllarda kuru incirde aflatoksin oluşturan Aspergillus flavus mantarını incire bulaştırmaları nedeniyle daha da önemli hale gelmişlerdir. Bu zararlıların incirde beslenmesi sonucu, ürünün kalitesinin düştüğü, tüketiminde sağlık açısından sakıncalar ortaya çıktığı görülmüştür.
Kuru Meyve Akarı
Kuru meyve akarı bir depo zararlısıdır.
Mücadelesi
a. İncir bahçelerinde bu zararlının barınmasını sağlayacak kuru dallar, işi bitmiş ilekler ve ürün artıkları toplanıp yakılmalıdır.
b. İlkbaharda toprak sürümü yapılmalıdır.
c. Ara konukçuluk edebilecek diğer meyve ağaçlarına yer verilmemelidir.
d. Yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir.
e. İncir kerevetler üzerinde kurutulmalı, geceleri kerevetler üst üste konularak üzerleri örtülmelidir.
f. Bahçe deposunda ve sergilerde geceleri ışık yakılmamalıdır.
g. Depolarda zararlı barınmasına olanak sağlayacak yarık, çatlak vb. girintiler sıva ile kapatılmalıdır.
h. Depo eski ürün artıklarından özenle temizlenmelidir.
i. Deponun içi ve dışı kireçle badana edilmelidir.
j. Deponun kapı ve pencereleri zararlı girişini engelleyecek şekilde telle donatılmalıdır.
k. Depo boş olarak ilaçlanmalıdır.
l. Depolama işlemi sırasında incirin bir yerden başka bir yere nakli gündüz saatlerinde yapılmalı, gece nakil zorunluluğu varsa ürünün üzeri sıkıca örtülmelidir.