Papağanlar rahat hissetmeleri ve sağlıklı kalabilmeleri için temiz olmalılardır. Peki, bu neşeli evcil hayvanlar kanatlarına zarar vermeden nasıl temizlenir?
Doğal yaşamda papağanların 3 tane temiz kalma yöntemi vardır: tüy dökme, yağmur ve tüyleri gagayla düzeltme.
“Powder down” denilen tüyler hemen hemen her papağanda vardır. Bu tüyler toz dahil olmak üzere her şeye yapışırlar. Papağanlar hareket ettikçe ya da gagasıyla tüylerini düzelttikçe bu tüyler tozu da alıp dökülürler. Bu da kuşların temiz kalmasını sağlar. Bu tüyden ne kadar çok dökülürse kuşunuz da o kadar temizlenir demektir.
Yağmur sesi ve hissi papağanlarda tüylerini düzeltme ve temizleme içgüdüsü uyandırır. Yıkanma istekleri türden türe değişse de çoğunlukla bütün papağanlar suyu sever ve suyu görünce heyecanlanırlar.
Tüyleri gagayla düzeltme ise papağanların sağlıklı bakım ve banyo yapma alışkanlıklarının bir parçasıdır. Bu davranışın asıl amacı ise her bir tüyü doğru yerine koyarak yırtıcıların hedefi olmaktan kaçınmaktır.
Evcil hayvan olarak aldığınız papağanınız ise doğal yaş******* uzak olduğu için temizlik rutini için size ihtiyaç duyar. Papağanın güzel bir hijyene ve sağlık davranışına sahip olması için bebekken eğitilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bebek papağanın ilk banyosu çok önemlidir. Eğer kuşa ilk banyosunda bu pozitif bir deneyim yaşatırsanız geri kalan hayatında da suyu sevecektir. Bu aşamada kuşu sudan ve banyo yaptığı yerden korkutmamak için sabırlı ve dikkatli olmalısınız.
Unutmayın ki bebek papağanlar banyo yapmaya ihtiyaç duyarken yetişkin papağanlara sadece duş yetebilir. Bunun nedeni bebek papağanların henüz temiz kalmaya yarayan “powder down” denilen tüylere sahip olmamaları ve insan elinde beslendikleri için kolayca kirlenmeleridir. Yetişkin papağanlar ise birkaç günde bir duşla temizliklerini sağlayabilirler. Zorunlu olmayan bu duşlar papağanınızın temiz kalması için bir olanakken aynı zamanda kuşunuzla eğlenceli bir zaman geçirmenizi sağlar. Yetişkin papağanlar için şampuana veya sabuna gerek yoktur. Sadece suyla tüylerini temizleyip, geri kalan kirleri tüylerini gagalarıyla düzelterek ve dökerek hijyenini sağlayabilir.
Kuşunuzu kurutmak için ise kuşunuzun derisinin yanması ihtimaline karşın kesinlikle saç kurutma makinesi kullanmamalısınız. Papağanınız kendi kendine kuruyacaktır.
GÜNDEM
2 gün önceETKİNLİK
2 gün önceETKİNLİK
3 gün önceETKİNLİK
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce