2024-2026 yıllarını kapsayan ‘Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin” Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de önceki gün yayımlandı.
Yayımlanan kararda şu bilgiler yer aldı:
SÜTÇÜ VE KOMBİNE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ: Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği yatırım ve işletme kredi üst limiti 60 milyon liraya çıkarıldı. Yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Buna ilave olarak planlı üretim, hastalıktan ari işletme, 40 yaş altı kadın veya genç çiftçi, birinci derecede tarımsal amaçlı örgüt ve organize tarım bölgesi yatırımları kriterlerine de ayrı ayrı faiz indirimi uygulanacak. İstenilen kriterler sağlandığında faiz indirimi yüzde 100 olacak.
BÜYÜKBAŞ HAYVAN BESİCİLİĞİ: Büyükbaş hayvan besiciliğinde yatırım ve işletme kredi üst limiti 40 milyon liraya çıkarıldı. Yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Bunun dışında planlı üretim, organize tarım bölgesi yatırımları ve birinci derecede tarımsal örgüt kriterlerine de faiz indirimi uygulanacak. Toplam faiz indirimi en fazla yüzde 100 olacak.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK: Küçükbaş hayvancılıkta yatırım ve işletme kredi üst limiti 50 milyon liraya yükseltildi. Yatırım ve işletme kredilerinde büyükbaş hayvancılıktan farklı olarak yüzde 75 faiz indirimi uygulanacak. Diğer üretim konularında olduğu gibi istenilen kriterlerin yerine getirilmesi durumunda yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.
HASTALIKTAN ARİ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ: Hastalıktan ari hayvan yetiştiriciliğinde yatırım ve işletme kredi limiti 80 milyon liraya yükseltildi. Yatırım ve işletme kredilerinde faiz indirim oranı yüzde 70 olacak. İstenilen 8 kriterin de yerine getirilmesi durumunda yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.
ARICILIK: Arıcılıkta yatırım ve işletme kredi limiti 10 milyon liraya yükseltildi. Yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. İstenilen 4 kriterinde yerine getirilmesi durumunda faiz indirimi yüzde 100’e çıkarılacak.
KANATLI SEKTÖR: Kanatlı sektörde yatırım ve işletme kredi miktarı 20 milyon liraya çıkarılırken yatırım ve işletme kredilerinde faiz indirimi farklı uygulanacak. Yatırım kredilerinde faiz indirimi yüzde 25, işletme kredilerinde ise faiz indirimi yüzde 50 uygulanacak. Diğer 8 kriterin de yerine getirilmesi durumunda yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.
SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ: Su ürünleri sektöründe düşük faizli kredi limiti 40 milyon liraya çıkarıldı. Yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Diğer 10 kriterin her birine de ayrı ayrı faiz indirimi uygulanacak. Toplam faiz indirimi yüzde 100 olacak.
TEMEL HAYVANSAL ÜRETİM: Temel hayvansal üretimde yatırım ve işletme kredi miktarı 10 milyon liraya çıkarıldı. 300 bin liranın altındaki yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak. 300 bin liranın üstündeki yatırım ve işletme kredilerinde ise yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Diğer istenilen kriterlerin de sağlanması durumunda faiz indirimi yüzde 100’e çıkacak.
KAPALI ORTAMDA BİTKİSEL ÜRETİM: Kapalı ortamda bitkisel üretimde yatırım ve işletme kredisi 100 milyon liraya çıkarıldı. Yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Diğer kriterlerin sağlanması durumunda faiz indirimi yüzde 100’e çıkacak.
YEM BİTKİSİ ÜRETİMİ: Yem bitkisi üretiminde yatırım ve işletme kredisi 20 milyon liraya çıkarıldı. Yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 75 faiz indirimi uygulanacak. Diğer kriterlerin sağlanması durumunda yüzde 100 faizsiz kredi kullandırılabilecek.
YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM FİDE FİDAN ÜRETİMİ: Yurt içi sertifikalı tohum fide, fidan üretiminde yatırım ve işletme kredisi 80 milyon liraya çıkarılırken, bunun tamamı faizsiz olacak.
SÜS BİTKİSİ, TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ÜRETİMİ: Süs bitkisi, tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde yatırım ve işletme kredi miktarı 30 milyon liraya çıkarıldı. Yatırım ve işletme kredilerinde faiz indirimi yüzde 50 olacak. Diğer kriterlerle birlikte faiz indirimi yüzde 100 olarak uygulanacak.
MEYVE YETİŞİTRİCİLİĞİ VE BAĞCILIK: Meyve yetiştiriciliği ve bağcılıkta yatırım ve işletme kredi miktarı 40 milyon liraya çıkarılırken, her iki kredide faiz indirimi yüzde 75 olacak. Diğer kriterlerle birlikte yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.
TEMEL BİTKİSEL ÜRETİM: Temel bitkisel üretimde yatırım ve işletme kredi üst limiti 10 milyon liraya çıkarıldı. 300 bin liraya kadar olan yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak. 300 bin liranın üstündeki yatırım ve işletme kredilerinde ise faiz indirimi yüzde 50 olacak. Diğer kriterlerle birlikte faiz indirimi yüzde 100’e kadar çıkacak.
TARIM MAKİNELERİ: Tarım makinelerinde (traktör hariç) düşük faizli kredi uygulamasında üst limit 10 milyon liraya çıkarılırken, işletme kredisi verilmeyecek sadece yatırım için verilecek. Yatırım kredisinde de faiz indirimi yüzde 50 olacak. Yurt içinde üretilen makine alımı ile birinci derecede tarımsal amaçlı örgütlere yüzde 35 faiz indirimi daha uygulanacak en fazla faiz indirimi yüzde 85 olacak.
TRAKTÖR: Traktör alımlarında da yatırım kredisi üst limiti 2 milyon liraya çıkarıldı. Yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak. Buna ilave olarak yurt içinde üretilen makine alımında yüzde 25 ve birinci derecede tarımsal amaçlı örgütlere yüzde 10 faiz indirimi ile birlikte en fazla yüzde 60 faiz indirimi uygulanacak.
BASINÇLI SULAMA SİSTEMİ YATIRIMI: Basınçlı sulama sistemi yatırımlarında da yatırım kredi miktarı 15 milyon liraya çıkarılırken, faiz indirimi yüzde 75 olacak. Yurt içinde üretilen makine alımıyla birlikte yüzde 100 faiz indirimi yapılacak.
TARIM MAKİNELERİ PARKI: Tarım makineleri parkında da yatırım kredi miktarı 20 milyon liraya çıkarılırken, yüzde 75 faiz indirimi yapılacak. Diğer kriterlerle birlikte faiz indirimi yüzde 100 olabilecek.
ARAZİ ALIM (BİRLEŞTİRME): Arazi alım birleştirme için 10 milyon lira kadar yatırım kredisi verilecek. Faiz indirimi en fazla yüzde 25 olacak.
LİSANSLI DEPOCULUK YATIRIMLARI: Lisanslı depoculuk yatırımlarında da 150 milyon liraya kadar yatırım kredi verilecek, faiz indirimi en fazla yüzde 50 olacak.
ELÜS KARŞILIĞI KREDİ. Elüs karşlığı kredi miktarı 15 milyon liraya çıkarılırken, işletme kredisinde yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.
SOĞUK HAVA DEPOSU YATIRIMLARI: Soğuk hava deposu yatırımlarında da yatırım kredisi olarak yüzde 50 indirimli faizli kredinin üst limiti 40 milyon lira olarak uygulanacak.
TARIMSAL ÜRÜNLERİN İŞLENMESİ: Tarımsal ürünlerin işlenmesinde kredi miktarı 30 milyon liraya çıkarılırken, yatırım ve işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirilecek. Diğer kriterlerle birlikte en fazla faiz indirimi yüzde 65 olacak.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİM: Sözleşmeli üretimde işletme kredisi 200 milyon liraya çıkarılırken, yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Diğer kriterlerin sağlanmasıyla birlikte faiz indirimi en fazla yüzde 70 olacak.
TARIMSAL ELEKTRİK BEDELİ: Tarımsal elektrik bedelinde işletme kredisi 5 milyon liraya çıkarılırken, bunun tamamı faizsiz olacak.
TARIMSAL YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI: Tarımsal yenilenebilir enerji yatırımlarında sadece yatırım kredisi verilecek. Kredi limiti 15 milyon lira olurken, yüzde 75 faiz indirimi yapılacak. Diğer kriterlerle birlikte kredinin tamamı faizsiz olacak.
BİYO-TARIM YATIRIMLARI: Biyo-Tarım yatırımlarında yatırım ve işletme kredisi 15 milyon lira olacak ve yüzde 50 faiz indirimi yapılacak.
TARIMSAL AR-GE: Tarımsal Ar-Ge’de de yatırım ve işletme kredisi 10 milyon lira olacak ve yüzde 50 faiz indirimi yapılacak.
YAZARLAR
7 gün önceYAZARLAR
12 Aralık 2024YAZARLAR
12 Aralık 2024ETKİNLİK
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024