Mersin/ Tarımın Sesi– Anakent Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın tarımsal üretime katkı sağlamak için başlattığı destekler, 13 ilçede yapılan ‘İncir Fidanı Dağıtım Töreni’yle devam ediyor.
Çeşit ve verimliliğin artırılması, tarımda alternatif ürün oluşturulması, mevcut durumun en iyi hale getirilmesi, kapama incir bahçelerinin sayısını artırarak incir yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını, yüksek verim ve kaliteli meyveler elde ederek üreticilerin gelir seviyelerinin yükseltilmesini amaçlayan proje kapsamında, 13 ilçede 478 üreticiye, yüzde 50 hibeli olarak toplam 14 bin 654 adet incir fidanı dağıtıldı.
Özellikle endemik bir incir türü olan ‘Tarsus Siyahı’ ve ‘Mut Beyazı’ üretimini artırmak, rekoltesini yükseltmek ve ihracata uygun bir tür olduğu için üreticinin kar elde etmesini sağlamak için başlatılan proje kapsamında, Türkiye’de incir üretiminde 4’üncü sırada olan Mersin’in 1’inci sıraya taşınması hedefleniyor.
İncirin Mersin ve özellikle Tarsus için stratejik bir konumu olduğunu kaydeden Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Mühendisi Hasan Özdemir, açıklamasında şunları söyledi:
“Tarsus siyahı erkenci olduğu için, ihracat potansiyeli yüksek bir çeşit. Bursa siyahına nazaran erken çıkmasından dolayı, piyasa eder miktarı daha yüksek oluyor. Bu nedenle verdiğimiz desteklerle; endemik bir tür olan Tarsus Siyahı’nın yaygınlaştırılmasını, geliştirilmesini ve üretim rekoltesinin artırılmasını amaçlıyoruz. Türkiye genelindeki sıralamada daha üst sıralara gelme hedefimiz var. Siyah incirde yurt dışı, beyaz incirde ise yurt içi piyasayı hedefliyoruz. Rağbet görmesi ise, sürdürülebilir olması için çok önemli. Sürdürülebilir duruma gelinmesi için de daha farklı destekleme modellerine başvuracağız.”
GÜNDEM
2 gün önceETKİNLİK
2 gün önceETKİNLİK
3 gün önceETKİNLİK
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce