Kestaneler soğuk kış dönemlerinde sokaklarda, evde tüketilen lezzetli bir atıştırmalıktır. Kestane genellikle tatil mevsimi ile ilişkilendirilir, ancak tüm yıl boyunca tadını çıkarmak için lezzetli bir ikramdır. Daha yaygın olarak kavrulmuş olmalarına rağmen, onları çiğ olarak yemek mümkündür. Sizler için kestane çiğ olarak nasıl tüketilir anlattık. İşte, çiğ kestane nasıl tüketilir:
Ham Kestane Nasıl Hazırlanır?
- Kestane için alışveriş yapın. Kestane mevsimi genellikle tatillerden hemen önce Aralık ayında başlar.
- Kestanenizi seçerken yuvarlak, deliksiz ve siyah bölgesiz bir somun seçtiğinizden emin olun. Delikler böceklere atfedilebilir ve siyah alanlar genellikle küf anlamına gelir, bu nedenle satın almadan önce kestanenizi dikkatlice inceleyin.
- İyi bir kestane, boyutuna göre ağır olmalı ve sıkı bir şekilde gerilmiş parlak bir cilde sahip olmalıdır. Kestane de zengin, kahverengi bir renk olmalıdır.
- Kestanenize olgunlaşması için bir şans verin. Kestaneler tamamen kuru ve olgun olduklarında en iyi tadı alırlar. Kestanelerinizi satın aldıktan sonra bir ila üç gün arasında tezgahta bekletin. Bu süre zarfında kestanelerinizdeki karbonhidratlar şekere dönüşecek ve böylece fındıklarınız mükemmel bir şekilde tatlı olacaktır.
- Kestanelerinizi saklayın. Kestanelerinizi ormanda toplarsanız, kabuklarını soymadan ve yemeden önce 7 – 10 gün bekletin. Bu, tanenleri azaltmaya ve çiğ kestanelerinizi daha sindirilebilir hale getirmeye yardımcı olacaktır.
- Kestanelerin raf ömrü iki- üç haftadır.
- Çiğ kestanelerin donup çözülmesine asla izin vermeyin.
- Kestanelerinizi kapalı bir kapta buzdolabınızın en soğuk bölümünde saklayın.
- Kestane bıçağıyla kestanenizi soyun. Ham kestanelerin soyulması çok zordur ve geleneksel olarak kestane kaynatılarak veya kavrularak soyulur. Kestaneyi ısı uygulamadan soymak için kestane bıçağı kullanın. Kestanenizin dibinde bir kesi yapın
- Çiğ kestanenizi yiyin. Kestanenizin nereden geldiğine bağlı olarak çiğ yemek güvenli olabilir veya olmayabilir.
- Kestanelerinizi satın almadan önce menşe ülkelerine sorun ve çiğ yemenin güvenli olup olmadığını iki kez kontrol edin.
Kestanenizi Mikrodalgada Hazırlama
- Kestaneyi kesin. Kestaneyi düz tarafı aşağı gelecek şekilde bir kesme tahtası üzerine yerleştirin ve keskin bir bıçak kullanarak kestane üzerinde yatay olarak bir kesi yapın. Bu kesi önemlidir çünkü kestanenizin mikrodalgada patlamasını engeller.
- Kestanenizin altını da puanlamayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak için bir bıçak alın ve kestanenizin dibine bir X çizin.
- Kestanenin etini kesmemeye dikkat edin.
- Kestanenizi yıkayın ve mikrodalgaya koyun. Kestanenizi bir kaseye koyun ve soğuk suyla lavaboda nazikçe yıkayın. Kaseyi mikrodalgaya yerleştirmeden önce kasedeki suyu boşaltın. Kestaneyi bir dakika mikrodalgada pişirin.
- Aynı anda sekizden fazla kestaneyi birlikte ısıtmayın. Aynı anda sekizden fazla ısıtırsanız, ısı alt kestanelere ulaşmaz.
- Kestaneler gözetimsiz bırakıldığında patlama eğilimi gösterdiğinden, mikrodalgadayken kestanelerinize göz kulak olduğunuzdan emin olun.
- Kestanelerinizin mikrodalgada patlamasını önlemek için kesilerinizi daha uzun ve derin yapın.
- Kestanelerinizi mikrodalgada pişirmemeyi tercih ederseniz, 30 dakika sıcak suda kaynatmayı da deneyebilirsiniz. Tekrar dokunmadan önce soğumalarına izin verdiğinizden emin olun.
- Kestanenizi soyun. Kestanenizi baskın elinizde tutarak, kestaneyi cilt kesi bölgesinden soyulmaya başlayana kadar sıkın. Artık kestanenizin kabuğunu kolayca soyabilmeniz gerekir.
- Kestane kabuğunun rengi çok acı olduğu için kahverengi kabuk kalırsa yemeyin. Kalan kabuklardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, somununuzun geri kalanının tadını çıkarmadan önce kesin veya soyun.
Kestanelerinizi Kavurma
- Kestanelerinizi fırınınızda közleyin. Fırınınızı önceden ısıtın. Kestanelerinizi mikrodalgada pişiriyormuşsunuz gibi kesin ve yıkayın. Kestanelerinizi, kesik tarafı yukarı bakacak şekilde bir fırın tepsisine yerleştirin. Kestanelerinizi soğumaya ve kabuğunu soymadan önce yirmi beş dakika pişirin.
- Kestanelerinizi sık sık kontrol edin. Fazla veya az pişirmek çok kolaydır, bu yüzden çok uzun süre bekletmeyin.
- Kestaneleri soymadan ve yemeden önce on dakika soğumaya bırakın.
- Kestanelerinizi kömür ızgarasında kavurun. Izgarayı Orta/Yüksek dereceye ısıtın. Kestanelerinizi ızgaranızın ızgaralarına yerleştirmeden ve kapağını kapatmadan önce kesip yıkayın. Kestaneleri soğumadan ve soymadan önce yirmi dakika kavurun.
- Bazı kestaneler diğerlerinden daha hızlı kavrulacağından ızgaraya yakın durun. Kestanelerinizi sık sık kontrol etmeye devam edin.