DOLAR

32,1520

-0.17%
EURO

35,1978

0.15%
ALTIN(gr)

2.519,75

0,78%
BİST 100

10643.58

0,78%
15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası; Tüketici korunamıyor! 

15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası; Tüketici korunamıyor! 

ABONE OL
Mart 15, 2024 15:16
15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası; Tüketici korunamıyor! 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası olduğunu ve ülkemizde AKP iktidarları döneminde tüketici hakları olmasına karşın tüketicin korunamadığını söyledi

Gıdadan giysiye, elektronik eşyadan tüketici kullandığı her ürün ve mala dek tüketicinin yaşadığı zorluklara iktidarın etkili denetiminin gerektiğini belirten CHP’li Gürer, “Ülkemizde ihbara dayalı denetimin yerinde ve sürekli denetime dönüşmesi gerekir. Vatandaşın şikayetine gerek olmadan tüm üretimler doğrudan incelenerek satışa sunulmalıdır. Bunda caydırıcı cezalar güncellenmeli ve tüketici yanıltanlar işini iyi ve doğru yapandan ayrıştırıp teşhir edilmelidir. Örneğin yasal düzenleme yapılmış olmasına karşın Gıdada tüketici korunmada tağşiş, taklit ürünleri satanların teşhirine yönelik denetimlerde sorunlu işletmelerin açıklanması gerekirken Tarım ve Orman Bakanı göreve geldiğinden beri denetim rakamı varsa işletme ve ürün içerikleri kamuoyu ile paylaşmaması nedendir” dedi.

Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Gıda maddelerinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halinde kamuoyuna açıklanıyordu. Bu yolla kısmide olsa tüketime sunulan ürünlerde daha dikkatli olunması sağlanıyordu. Taklit ve tağşiş haksız kazanç sağlandığı gibi sağlık açısından sorunlu gıda üretimine yol veriyor. 

Bal, et ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, alkollü ve alkolsüz içecekler, çikolata, enerji içecekleri, kahve, şekerli ürünler ve baharatlar en çok tağşiş yapılan gıdalar olduğu belirtiliyor. Türk Gıda Kodeksi’ne göre gıdalara tağşiş uygulanması yasak olmasına rağmen denetimlerde ortaya çıkmaktadır. İşini iyi ve düzgün yapan üretici, işyeri ve esnafta hileli, taklit, tağşiş ürünü piyasaya verenden rahatsızdır. Bunu önlemesi gereken ise ülkeyi yöneten iktidardır. Elektronik eşyadan giysiye her alanda tüketiciyi koruması gerekende siyasi iktidardır. Kanunlar, yönetmenliklerin varlığı tek başına çözüm getirmemektedir. Bu bağlamda sürekli ve etkin denetim şarttır. Serbest piyasa ekonomisi ile kontrol mekanizması sınırlı kalmaktadır.

AKP iktidara geldiğinde çıkardığı iki düzenleme ile Belediye denetim ve kontrol olanakları sınırlandı. Gıda denetim laboratuvar kapatıldı. Zabıta gıda tespiti dışında kontrol dahi Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesi alındı. Olması gereken yalnız gıda değil her alanda belediyelerinde etkili denetim, inceleme ve ceza uygulaması yetkilendirilmesi sağlanmalıdır. Tüketici konuttan elektronik eşyaya, gıdadan giysiye yani yaşamda kullandığı ve tükettiği her ürün içinde gereken kontrol denetim ceza ve uygulamayı sağlayacak olan iktidarın bu bağlamda sorunların kısa sürede çözümünü yaratması şarttır. Bilinçli tüketici yanında her tüketenin haklarını bilerek hak araması,  sorunları giderek azaltacak, işini iyi yapana destek ve kalite, güveni yaratacaktır.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP