Karpuz Tohumu Seçimi.
Arazinin toprak hazırlığına sonbaharda başlanmaktadır. Sonbahar yağışlarından önce derin sürüm yapılmaktadır. Aynı zamanda dip kazan ile sert tabaka patlatılmaktadır. Aksi takdir de bitki yeterli miktarda besin maddesi alamamaktadır. Daha sonrasında kültivatör veya diskaro ile işlenerek kesekler parçalanmaktadır.
Ayrıca toprak çok kireçli ise ahır gübresiyle birlikte dekara 30-40 kilogram kükürt verilmesi uygun olmaktadır. Organik maddeyi oldukça sevmekte ve olumlu cevap vermektedir. Karpuz tohumu temiz ve çimlenme oranlarının %90-95’in üzerinde olması istenmektedir.
Karpuz Tohumu Seçimi.
Tohumlar canlılıklarını 5 ile 8 yıl muhafaza edebilirler. Bir gramda 15-40 adet tohum bulunmaktadır. Optimum çimlenme sıcaklığı 20-25 derecedir. Tohumların ekim derinliği ve şekli toprak yapısına bağlı olmaktadır. Tohumlar kıraç topraklarda derine, ağır topraklarda ise kümbet yapılarak toprak seviyesinden yukarıya ekilmektedir. Karpuz tohumu üzeri yanmış çiftlik gübresi veya bahçe toprağı karışımı olan harç materyali ile örtülmektedir. Aksi taktirde ekimden sonra meydana gelen yağışlar toprak yüzeyinde kaymak tabakası oluşturmaktadır. Kaymak tabakası oluşan topraklarda çimlenen tohumlar toprak yüzeyine çıkamamaktadır.
Bu koşullarda toprak nemli tutulmalı yada tohum ekilen ocakların üzerinde oluşan kaymak tabakası kırılma işlemi yapılmaktadır. Karpuz tohumları açılan çizilerde yürüyen işçiler tarafından 3-4 adedi yan yana gelecek şekilde çizilere atılarak yapılmaktadır. Daha sonra tohumların üstü 3-4 cm kalınlığında tavlı toprakla kapatılarak bastırılmalıdır. Ayrıca açılan çizilere elle ocak usulü tohum ekimi de yapılabilmektedir. Bu ekim şeklinde tohumların üstü önceden hazırlanmış harç materyali ile örtülmelidir. Bir dekar alan için 200-750 gr arasında tohum kullanılmaktadır.
Karpuz Tohumu Seçimi.
Bakım işleri düzenli olarak zamanında yapılmalıdır. Karpuz çiçek özellikleri nedeniyle oldukça yüksek nispette yabancı tozlanma göstermektedir. Tohum üretiminde çeşitler arasında mutlaka mesafe izolasyonu olmalıdır. Farklı iki çeşit arasında tohumluk sınıflarına bağlı olarak 300 metreden başlayarak 1000 metreye varan mesafeler bırakılmalıdır.
Aksi taktirde çeşitler yabancı tozlanma nedeni ile saflıklarını kaybetmektedir. Karpuz tohumu ekimi gerçekleştirilmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletilmektedir. Bu işlem karpuz tohumu çimlendirme oranında artış sağlayacaktır. Ayrıca toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygun olmaktadır. Bitkiler direk güneşten korunmalıdır.