17 Temmuz Çarşamba günü TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan Hayvan Hakları Yasası’na karşı tepkiler büyüyor. Change.org Türkiye’de Didem Kurtoğlu adlı vatandaş tarafından başlatılan ve “Katliama, Barınaklara Toplamaya Hayır” diyerek Yasa’nın geri çekilmesini talep eden kampanyaya bir haftada 70 bin kişi imza attı. Toplamda 370 bin imzayı geçen kampanya, 2024’ün bugüne kadar en fazla imzalanan kampanyası oldu. Change.org’da yasanın geri çekilmesini isteyen onlarca başka kampanya da başlatıldı.
2004’te çıkan Hayvanları Koruma Kanunu’nun hiçbir zaman düzgün bir şekilde uygulanmadığına dikkat çeken Didem Kurtoğlu, “Şu noktada yeni bir yasa değişikliğini konuşmak anlamsız çünkü mevcut kanunlar uygulanmıyor” diyor. Kampanyada artan sokak hayvanı popülasyonuna çözüm olarak kısırlaştırma seferberliği yapılması ve evcil hayvan satışının yasaklanması öneriliyor.
Dün TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun toplantısı 19 saat sürdü ve Yasa’nın ilk üç maddesi kabul edildi. Toplantı 22 Temmuz Pazartesi günü devam edecek.
İmza kampanyası Change.org/YasayiGeriCek adresinde devam ediyor.
Ötanazi Neden Çözüm Değildir?
Hayvan hakları savunucuları, kanunda önerilen “ötanazi” uygulamasının çözüm olmayacağını aşağıdaki şekilde açıklıyor:
Etkisiz: Köpeklerin toplatılması ve öldürülmesi, sokak hayvanlarının aşırı çoğalmasının temel nedenlerini ele almaz ve yeni köpeklerin sokaklara düşmesini engellemez.
Uygun Maliyetli Alternatifler: Kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme programları ve toplu sahiplendirme kampanyaları sadece daha insancıl olmakla kalmaz, aynı zamanda barınakların yönetimi ve ötanazi prosedürlerine kıyasla uzun vadede uygun maliyetlidir.
Olumsuz Kamuoyu Algısı: Köpeklerin öldürülmesini teşvik eden bir politika kamuoyunda tepki yaratmakta ve toplumu kutuplaştırmaktadır. Köpeklerin öldürülmesinde sakınca olmadığına dair bir yaklaşım aynı zamanda bireylerin sokak hayvanlarına zarar vermesine yol açmaktadır.
Alternatif Çözüm Önerileri
Çözüm olaraksa, aşağıdaki önerileri sunuyorlar:
Köpek Satışlarının Yasaklanması:
Bugün sayıları tam olarak bilinmese de, bir zamanlar insan bakımında olan ancak sokaklara ya da barınaklara terk edilen köpek sayısı artışa geçmiştir. Köpek satışına ilişkin katı düzenlemelerin geliştirilmesi, etkin bir şekilde uygulanması ya da tamamen yasaklanması, sorunun kaynağı olan sorumsuz yetiştirme ve düşünmeden yapılan satın almaları ele alarak aşırı nüfus artışını engellemeye yardımcı olacaktır.
Kitlesel Sahiplendirme Kampanyaları:
Sokak hayvanlarının sahiplenilmesini teşvik eden girişimler teşvik edilmelidir. Ekonomik krizin etkileriyle terkler artmakta , köpek sahiplenme oranları ise azalmaktadır. Bu bağlamda; Yerli mama üretimleri desteklenmeli ve kaliteli, uygun maliyetli yerli mama üretimi teşvik edilmeli ve KDV oranı sıfırlanmalıdır. İlgili kanun ve yönetmeliklerde düzenlemeye gidilerek sahipli hayvanlar için de ücretsiz tedavilerin ve kısırlaştırmaların yapılabileceği hayvan devlet hastaneleri kurulması gerekmektedir. Köpek satışları durdurulurken, köpek sahiplenmelerini teşvik amacıyla vergisel avantajlar sunulmalıdır.
Kısırlaştırma:
Kısırlaştırma yalnızca köpeklerin üremesini engellemez aynı zamanda üreme içgüdüsüne bağlı olarak gelişebilecek agresif davranışlarında hormonal düzeyde azalmasına neden olur.
YAZARLAR
21 gün önceYAZARLAR
26 Aralık 2024YAZARLAR
26 Aralık 2024ETKİNLİK
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024