Sürdürülebilir tarımın en önemli anahtarı olan ata tohumu, genetiği oynanmamış ve çoğalabilir özelliğe sahip yapıdadır. DNA dizilimi bakımından doğal olduğu için sürdürülebilir tarımın kaynağıdır. Laboratuvar ortamında müdahale yapılmadığı için yan etki formu göstermez ve piyasada en çok aranan çeşit olarak bilinir. Fakat bulması da oldukça zordur.
Her türlü sebze ve meyveye ulaşabilmek için tohum şarttır. Tohumdan fideye, fideden de mahsule olan yolculukta birçok macera ile karşılaşılmaktadır. Çiftçilerin en çok uğraştığı ve mahsul alabilmek için çaba gösterdiği ürün ya da ürünler değerli sayılmaktadır. Ata tohumu kullanarak hem daha fazla verim almak hem de yerli ekonomiye hayat vermeyi hedeflerler. Çünkü bu tür tohumlar sabit DNA yapısı ile öz topraklarımıza da uygundur. Hibrit tohum ve kısır tohumlar da kullanılmakta olup. Tek sene hasat edilerek ertesi sene işlevini yitirmektedir. Verimi yüksek olan hibrit tohum, yerli çiftçiler tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Sebebi, tek sezonda daha fazla ürün hasat edebilmeleridir. Dölleme ve tozlanma imkanları daha serbest olan tür ile daha fazla kazanç imkânı vardır.
Doğal olan ve toraktan gelen her ürün kabul görse de ata tohumu kaynaklı olması önemlidir. Çünkü bu tür tohumlar daha sağlıklı ürünler vermektedir. Genetiği ile oynanmamış türde olanlar gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Diğerleri de yapay değildir ama oynanmış genetik sebebi ile şüpheli olarak sayılır.
kaynak: bakarafarm
YAZARLAR
21 gün önceYAZARLAR
26 Aralık 2024YAZARLAR
26 Aralık 2024ETKİNLİK
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024GÜNDEM
26 Aralık 2024