Üreticinin gelecek kaygısı büyüyor!

Üreticinin gelecek kaygısı büyüyor!

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 08:17
Üreticinin gelecek kaygısı büyüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekonomide yaşanan başarısızlıklar dar gelirliler için ne denli kaygı verici ise, daha çoğunu da üreticiler yaşıyor. Bir yandan yükselen girdi fiyatlarına karşı koyuyorlar, bir yandan hasat döneminin ardından açıklanan taban fiyatına direniyorlar, bir tandan da ürünlerine pazar bulamıyorlar.

Son günlerde ürününü satamayan üreticilerin yaşadıkları, kentlerine göre Evrensel’de yer aldı, şöyle:

Bursa’da domates üreticisi 3.5 TL’ye sözleşme imzaladıkları ve sadece toplama masrafı 1 TL olan domatese 1.7 TL fiyat verildi. Domates üreticisi maliyetin altına verilen fiyata isyan ederek traktörlerle yol kapattı.

Doğusundan batısına bütün Karadeniz’in geçim kaynağı olan ve maliyeti 147 TL olan fındığa 132 TL fiyat açıklandı. Tüccar ve ihracatçılar 115 TL’den fındık alıyor. Fındık üreticisi kendi deyimiyle ‘Cenaze evine gider gibi bahçeye gidiyor.’

Malatya’da kayısı üreticisi dayatılan fiyata ve isyan ederek, traktörleriyle eylem yapıyor ve TMO kayısıya taban fiyat açıklasın, alım yapsın diyorlar.

Kahramanmaraş’ta domates ve biber üreticileri, dayatılan düşük fiyata tepki olarak traktörleriyle yol kapatarak domateslerini yola döktü.

Maliyeti 18-19 TL olan çaya 17 TL fiyat açıklandı. ÇAYKUR, kota-kontenjan vb. uygulamalarla çay almadı, bundan faydalanan çay şirketleri 9 TL’den çay aldı. Bu duruma isyan eden çay üreticisi topladığı çaya benzin döküp yaktı.

Tüm bu gelişmeleri ve eylemleri hatırlatan Tüm Köy Sen Başkanı Sadık Turan, “Ülke tarımı açısından sorun işlenmeyen tarım arazisi değil, işlenen tarım arazilerinde yetişen ürünlerin değerinde satılmaması, köylünün emeğinin karşılığını alamaması sorunudur” dedi. 


En az 10 karakter gerekli





HIZLI YORUM YAP