Salep tüketirken nelere özen göstermeli?

Salep tüketirken nelere özen göstermeli?

ABONE OL
Kasım 14, 2024 13:12
Salep tüketirken nelere özen göstermeli?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğuk günlerde ilk akla gelen içeceklerden biri olan salep, içimizi ısıtmasının yanı sıra sağlık açısından da birçok fayda sağlıyor. Ancak doğru hazırlamaya ve kararında tüketmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Salep bazı orkide türlerinin yumrularının kurutulması ile elde edilmektedir. Salebin çoğunluğunu bir lif türü olan glikomannan, kalan kısmını nişasta ve şeker gibi maddeler oluşturur. Glikomannan bir tür çözünür liftir ve suyu tutma özelliğinden dolayı dondurma gibi ürünlerde kıvam artırıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda içecek olarak, sıcak su veya süt ile karıştırılarak tercih edilmektedir. Salebin sağlık açısından faydaları da en temel bileşeni olan glikomannandan gelmektedir. Buna karşın içeriğindeki şeker oranına ve kontrollü tüketmeye dikkat edilmezse fayda yerine zarara neden olmaktadır” diyor.

Ozman, salep tüketirken özen gösterilmesi gereken kuralları, bir fincan salep ile gelen yararları anlatırken şu uyarılarla önerileri sıraladı:

Şeker oranına dikkat edin

Özellikle diyabet ya da insülin direnci olanların –alerjisi yoksa- salebi doğal hali ile edinip, sadece sıcak su veya süt ile karıştırarak ve tarçınla aromalandırarak tüketmesi, aşırıı tüketiminden de kaçınması sağlıklı olacaktır.  

Aşırıya kaçmayın

Salep içeriğindeki lifler ve bazı vitamin, mineral türleri sayesinde sağlığa faydalı bir bitkidir. Ancak hangi ölçüde tüketildiğinde faydalı ya da hangi ölçüde tüketildiğinde zararlı olduğu bilimsel olarak bilinmediğinden, güvenli tarafta kalarak, aşırıya kaçmaktan kaçınmalısınız. Haftada 1-2 kez 1 bardak şekersiz salep tüketerek faydalarından yararlanmak ve kilo kontrolünü de riske atmamak hedeflenebilir.”

Kutu Bilgisi

Azı karar, çoğu zarar! Salep ile gelen 3 yarar!

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozmansalebin kurallarına uygun tüketildiğinde sağlığa yararlarını şöyle anlatıyor;: 

Kabızlığı önleyebilir

Yetersiz lif ya da posa alımı kabızlığın en bilinen nedenleri arasındadır. Salebin içeriğinde bulunan bir lif olan glikomannan su çekerek dışkının bağırsakta ilerleyişini kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Ancak fazlası gaz, şişkinlik ve ishale yol açabileceğinden lif kaynağı olarak sadece salebe güvenmemek, bunun dışındaki sebze, meyve, bakliyat, tam tahıl gibi diğer lif kaynaklarını düzenli tüketmek ve yeterli miktarda su içmek gerekmektedir. 

Bağırsak florasını iyileştirmeye yardımcı olur

Salebin içeriğindeki çözünür lifler kalın bağırsakta bakteriler tarafından fermente edilerek prebiyotik görev üstlenirler. Bu sayede bağırsakta yer alan iyi bakterilerin artmasına yardımcı olurlar. Bağırsaktaki iyi bakteri sayısı arttıkça dolaylı olarak bağırsak florası iyileşir, kanser gibi hastalık riskleri düşer. Ancak hiçbir besin tek başına mucizevi değildir. Sağlıklı, dengeli ve çeşitli beslenmek, egzersiz yapmak gibi diğer faktörler de hastalıklardan korunmada çok önemli etkiye sahiptir. 

Metabolik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur

Salepte bulunan bir lif olan gilokmannan yiyeceklerdeki kolesterolün emilimini azaltması sayesinde kan yağlarını düşürebilir. Yine bu lifler sayesinde tokluk kan şekerinin yükselmesi engellenebilir. Bu sayede kalp damar hastalıklarından ve diyabet riskinden korunmaya yardımcı olabilir.

 


En az 10 karakter gerekli





HIZLI YORUM YAP