Aort yırtılması nedir?

Aort yırtılması nedir?

ABONE OL
Mayıs 6, 2025 13:46
Aort yırtılması nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Öztekin Oto, her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan aort yırtılması konusunda kritik bir uyarıda bulundu: “Aort yırtılması ölümcül olabilir, ancak çoğu kişi ne olduğunu bilmiyor!”

Kalpten çıkan ana atardamar olan aortun iç duvarının yırtılması, sessiz ve sinsi ilerleyen ancak erken müdahale edilmezse ölümcül olabilen bir sağlık sorunu. Sırt ve göğüs ağrısını geçer diye beklemek, kişinin hayatına mal olabilir!

Aort duvarındaki yırtılma sonrası kanın damar boyunca sızması, kan akışını engelleyerek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden doktora başvurulması yaşamsal önem taşıyor.

Belirtiler Neler?

Göğüste, sırtta veya karında aniden başlayan, yırtıcı ve keskin bir ağrı

Nefes darlığı

Baş dönmesi veya bayılma

Soğuk terleme ve halsizlik

Bu belirtiler, özellikle hipertansiyon (yüksek tansiyon), damar hastalıkları ya da genetik yatkınlığı olan bireylerde daha büyük bir risk teşkil ediyor.

Erken Tanı Hayat Kurtarır!

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Öztekin Oto, şunları söyledi:

“Özellikle 40 yaş üzeri bireylerde göğüs ve sırt ağrısı ciddiye alınarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Aort yırtılması, hızlı bir tanı ve acil cerrahi müdahale ile ölüm oranı ciddi şekilde düşürülebilen bir hastalıktır. Aort yırtılmasının en önemli nedenleri arasında şeker hastalığı, damar sertliği, sigara, yüksek tansiyon bulunmaktadır. Genetik olarak da özellikle aort kapağı iki yaprakçıktan oluşan hastalarda da doğuştan itibaren genişlemeler ve balonlaşmalar görülebilmektedir. Genetiğimiz dışında düzenli kontrol ile bu hastalık önlenebilir.

Toplum Olarak Bilinçlenmeliyiz

Toplumda bu konuda farkındalık oluşturmak, erken teşhis ve tedaviye erişimi kolaylaştırmak kadar önemlidir. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek, tansiyon kontrolünü sağlamak ve düzenli doktor kontrolleriyle riskleri en aza indirmek mümkündür.”


En az 10 karakter gerekli





HIZLI YORUM YAP