Türkiye’nin zengin bitki çeşitliliği, hayvancılık açısından ciddi riskler barındırıyor.
Atkestanesi, geven, güz çiğdemi, pelin otu, su baldıranı tütün gibi birçok doğal ve dışalım bitki türü; büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yanı sıra kümes hayvanları için de zehir etkisi taşıyor.
Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ender Yarsan, özellikle aç kalan hayvanların bu tür bitkileri bilinçsizce tüketebileceğine dikkat çekiyor.
Ayrıca, süs bitkileri başta olmak üzere peyzaj amaçlı ithal edilen bitkilerin de yeni zehirlenme olgularına yol açtığını belirtiyor.
Uzman Önerileri:
*Veteriner zehir danışma merkezi kurulmalı.
*Çevre düzenlemesinde bitkilerin toksik özellikleri dikkate alınmalı.
*Çiçekçiler ve peyzaj mimarları, hayvan sahiplerini bilgilendirmeli.
*Meralarda zararsız türlerin azalması ve zararlıların çoğalması takip edilmeli.
*Zehirli bitkiler, süt ve et yoluyla insan sağlığını da tehdit edebilir.
YAZARLAR
24 Mayıs 2025YAZARLAR
24 Mayıs 2025YAZARLAR
24 Mayıs 2025ETKİNLİK
24 Mayıs 2025GÜNDEM
24 Mayıs 2025GÜNDEM
24 Mayıs 2025GÜNDEM
24 Mayıs 2025