“Yerli ırkla suni tohumlama yöntemiyle et açığı sorunu çözülür…”     
  • Tarımın Sesi
  • Gündem
  • “Yerli ırkla suni tohumlama yöntemiyle et açığı sorunu çözülür…”     

“Yerli ırkla suni tohumlama yöntemiyle et açığı sorunu çözülür…”     

ABONE OL
Kasım 27, 2024 14:15
“Yerli ırkla suni tohumlama yöntemiyle et açığı sorunu çözülür…”     
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adana- Veteriner Hekimleri Odası eski Başkanı Cengiz Torun; Uruguay ve Brezilya’dan et ve kesimlik dana dışalımı yapılmasının sorunu çözemeyeceğini söyledi. Torun, Türkiye’nin et açığını kesin olarak 2-3 yıl içerisinde kalıcı olarak kökten çözmeye yönelik projeleri olduğuna vurguladı.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde yapılan basın açıklamasında konuşan Cengiz Torun, dünyanın en sağlıklı etinin Piomontese ırkından sağlandığını, kolestrolünün düşük olduğunu belirtirken şunları söyledi:

Türkiye’nin dişi inek varlığının yüzde 25’i Anaborapi Piomontese boğa spermasıyla suni tohumlama yaparak kökten çözeriz. Suni tohumlama yaptığımız bir dişi inek 9 ay sonra doğum yapar. Bu ırkta besi süresi en fazla 14-16 aydır. Tohumlamadan 25 ay sonra danalar kesime gelir. Anaborapi Piomontese erkek danalarında karkas et verimi 14-16 aylıkken 450-460 kilodur. Et randımanı yüzde 69-73’tür. Hiçbir sığır ırkı bu verime ve et randımanına asla ulaşamaz. Suni tohumlamada ürettiğimiz erkek danalarda 1.nesilde 14-16 aylıkken melez danalar 400-420 kilo karkas ete ulaşmaktadır. Et randımanı yüzde 68 düzeyindedir. Diğer sığır ırklarında besi süresi ortalama 20-24 aydır.

Bir veteriner hekim olarak 33 yıldır bu sığır ırkı üzerinde çalışıyorum. Bugüne kadar onbinlerce Anaborapi Piomontese sperması ile yavru ürettim. Türkiye’de birçok çiftlikte bu ırkın üretimini yaptırıyorum. Bu sığır ırkı; myostatin geni nedeniyle çift kaslıdır. Anaborapi Piomontese sığırları çok dayanıklıdır. Tırnak yapısı çok güçlüdür. Dağlarda meralarda sorunsuz olarak otlayabilir. Mera hayvancılığına ve kapalı ahır yetiştiriciliğine son derece uygundur. Tüm diğer sığır ırklarıyla melezleme yapılabilir. Sadece küçük cüsseli jersey gibi sığırlarla melezlemeyi tavsiye etmiyorum.

Ülkemizin et açığını kesin olarak çözecek olan projemizin başarılı olabilmesi için çok sayıda dişi ineğe ihtiyacımız var. İneklerin kesime gitmemesi gerekir. Bu nedenle köylünün ürettiği süte enflasyonun üstünde ve girdi maliyetlerini de göz önünde bulundurarak iyi fiyat verilmeli, üretici desteklenmelidir. Devletimiz eskiden olduğu gibi tekrar çiğ süt alımına başlamalıdır. Her İl’de süt alım merkezi kurmalıdır. Her bölgede kendi bünyesinde mandıra ve süt fabrikaları kurmalı, süt piyasasında çiftçi lehine denge sağlanmalıdır.

Yerli ve milli hazine değerindeki sığır ırklarımız; Güney Anadolu Kırmızısı, Boz Irk, Yerli Kara, Doğu Anadolu Kırmızısı, Zavot Sığırı ve Güney Sarısı sığır ırklarımız ivedilikle çoğaltılıp, yok olmadan köylülerimize dağıtılmalıdır. Eski günlerde olduğu gibi çiftlikler kurulmalıdır. Türkiye’nin et sorununu uzun vadede kalıcı olarak yerli sığır ırklarımız çözecektir. Çiftçi bir danadan aynı bakım ve beslemeyle 1.5 dana üretir, çiftçi daha çok kazanır. Dolayısıyla daha fazla et üretimi nedeniyle et fiyatı ucuzlar.

Kıt imkanlarla geçimimizi sağlamaya çalıştığımız günler artık geride kaldı. Bu sığır cinsi sayesinde et üreticisi haline geldik. Çiftliğimiz de sığır sayımızı artırdık. Bu projenin tanıtımıyla birlikte bu cins sığır üreten çiftçi sayımızın artması, et sorununun çözümü noktasında çok önemlidir.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP