Tarım eğitiminin 179. Yıl dönümünün Çukurova Üniversitesi’nde kutlanmasının önemi
  • Tarımın Sesi
  • Yazarlar
  • Tarım eğitiminin 179. Yıl dönümünün Çukurova Üniversitesi’nde kutlanmasının önemi

Tarım eğitiminin 179. Yıl dönümünün Çukurova Üniversitesi’nde kutlanmasının önemi

ABONE OL
Ocak 11, 2025 14:46
Tarım eğitiminin 179. Yıl dönümünün Çukurova Üniversitesi’nde kutlanmasının önemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr.

İbrahim ORTAŞ

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi dekanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana şubesi tarafından birlikte organize edilen Tarım Öğretiminin 179. Yıl dönümü töreni coşku ile kutlandı. 179 yılı tarım eğitimimiz için hayırlı uğurlu olsun. Tarım eğitimi 179 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin tarımsal üretim kapasitesine, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır. Ülkemizde yüksek tarım eğiti ile günümüze kadar yaklaşık 150 binin üzerinden ziraat mühendis yetiştirilmiş. Her yıl 5 binin üzerinden mühendisi yetişiliyor. Çok eleştirilen kalite ve nitelik sorununa rağmen başta Çukurova olmak üzere ülkemiz tarımın gelişimine katkılanı yadsınamaz. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Her yıl düzenli olarak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasının öncülüğünde ziraat fakülteleri iş birliği ile etkinlikler düzenlenmektedir. Olabildiğince gerek merkezdeki teknik kongrelere ve gerekse Çukurca’daki etkinliklerde bulunmaya, katkı koymaya ve tarımsal eğitimin önemini ve dünyadaki gelişmeleri işlemeye çalışmaktayım.

179 yıl Çukurova Üniversitesi tören sabah 9.00’da Atatürk anıtındaki saygı duruşu ile başladı. Her yıl hemen aynı kişilerden olan oda ve fakülte temsilciler dışında birkaç duyarlı hocamız ile tören alnında kar kış da olsa Atatürk anıtı önündeki tören katılırız. Anıta fakülte ve oda temsilcileri çelenk bırakması ile başlayan tören 09.30 da açılış konuşmaları ile başladı. Bu yıl başta Adana Büyükşehir Belediye başkanı Sayın Zeydan Karalar’ın ve Çukurova Üniversitesi rektörü Sayın Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş’in katıldığı etkinliğe ilgi daha büyüktü. Törende Sayın Zeydan Karalar’ın Sayın Rektör Prof. Dr. Hamit Emrah Briş’in, Ziraat Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Nazan Koluman, Ziraat Mühendisleri Adası Adana Şube başkanı Sayın Ahencan Tayakısı ve Ziraat Fakültesi öğrencisi Efe Şengül birer açılış konuşmaları yaptılar. Daha sonra 2024 TÜBİTAK bilim ödülü alan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla bitkileri bölümü öğretim üyesi sayın Prof. Dr. Hakan Özkan’a teşekkür plaketini sunuldu. Sayın Prof. Dr. Hakan Özkan hocamızı candan kutluyorum. Çalışkan ve başarılı bir bilim insanı Fakültemizin ve üniversitemizin gururu. Üniversitemizin hocamıza ve çalışmalarına daha çok destek vermesini isterim. Kurucu fakültenesin potansiyeli ve alt yapısı ile ülkemizin en iyi fakültesi olması konusunda daha çok katkı koyması üniversitenin tanınırlığı için önemli olacaktır. Küçük bir dokunuş ile akademik niteliği yükseltilerek ülkenin nitelikli bilim insanı yetiştirme merkezi konumunda da gelebilir.

Çukurova Tarımının Sorunları Masaya Yatıldı

Sonrasında Bloomberg HT televizyonu tarım editörü İrfan Donat moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi. Çukurova tarımının sorunları tartışıldı. Dünyanın ilk 3 büyük tarım ovası içinde olan Çukurova’nın tarım potansiyeli, su kulanım ve tarımsal yönetimi konuları konuşuldu. Tarımın kamu kurum/kuruluşları, özel sektör, olmak üzere tarımın diğer paydaşları bulundu.

Panelde Çukurova tarımı tartışıldı. Törene mezuniyetinden günümüze meslekte 30. 40. ve 50. yılını tamamlayan ZMO üyesi ziraat mühendisi meslektaşlarımıza plaketleri taktim edildi. Plaket törenlerine meslektaşlarımızın bayrama hazırlanır gibi yakınları ile güzel giyinerek gelmesi ayrıca görmeğe değer. Bu vesileyle görmediğimiz arkadaş ve dostları görme şansımız oluyor. Tören akşam kokteyli ile taçlandı.

Bilimsel Etkinliklerde Kokteyllerin Etkisi ve Katkısı Beklenenden Daha Yüksektir

Geçmişte kokteyliler üniversite sosyal tesislerinde yapılır ve üniversitenin yönetici, idari ve ilgili hocları geniş ilgi gösterir. Orada tanışılır ve hoş bilimsel sohbetler yapılırdı. Günümüzde kokteyliler dışarıda yapılmak zorunda olduğu için üniversite hoclarının katılımı sınırlı olmaktadır.  Tekrar tarım eğitiminin 179. yıl dönümü hayırlı olsun emeği geçenlere teşekkürler.

11 Ocak 2025 Adana

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP