Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırıldı, üretene sahip çıkılmadı” demedi!
  • Tarımın Sesi
  • Gündem
  • Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırıldı, üretene sahip çıkılmadı” demedi!

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırıldı, üretene sahip çıkılmadı” demedi!

ABONE OL
Ağustos 31, 2023 14:23
Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırıldı, üretene sahip çıkılmadı” demedi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Son yıllarda üretici tarımdan uzaklaştırılırken, iktidar üreteni umursamaz biçimde kararlar alırken suskunluğunu koruyan, üstelik yer yer uygulamalara destek verdiğini de dile getiren Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, tarımla uğraşan üretici sayısının azalmasında, üreticiye zarar verecek kararlarda sessiz kalırken, “çiftçinin tarımdan uzaklaştığını, üretene sahip çıkılmadığını” her zamanki söylemiyle değerlendirirken “çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır” dedi.

Başkanı Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmesinde üreticinin bu düzeye gelmesine hangi yanlış kararlar olduğun, bunların sorumlularının kimler olduğuna değinmeden şunları söyledi:

“Türkiye’de hedefine ulaşamayan, bir türlü istenilen noktaya getirilemeyen tarım politikamız var. TMO’nun on milyon tonun üzerinde hububat aldığını Sayın Tarım Orman Bakanımız ifade etti. Bu üretici için çok büyük bir destek. Ülkemizdeki Lisanslı Depo kapasitesi dokuz milyonun üzerinde. Bölgemizde mısır hasadı da devam ediyor. Üreticilerimizin sıkıntılarını yakınen görüyor ve takip ediyoruz. Tüm tarımsal girdilerin yüzde yüzün üzerinde arttığı bir dönem içerisinde geçen yıl 5.7 TL olan mısır fiyatının kilogramının bu yıl 6 TL olması üreticiyi memnun etmemiştir. Mısır destekleme alım fiyatı üretici maliyeti ve beklentilerinin çok altında kalmıştır. ATB ağustos ayı Meclisinden Tarım Orman Bakanımıza seslenmek istiyorum; Mısır fiyatını bir an önce ya revize edin ya da buğdaya verdiğiniz gibi kg başına 1 TL destekleme vererek üreticiyi rahatlatacak bir yol bulunmasını sağlayın. Böyle bir yol bulunmaz ise geçen yıl sekiz buçuk milyon ton olan ürün bundan sonra beş milyon tonun altına inebilir. Bu kez ithalat yolu açılır. Başka ülkelerin üreticilerine para kazandırırız. Bu sebeple bizler kendi üreticimizi desteklemeliyiz. Üretelim, fazlasını da ihraç edelim. Dolayısıyla üreticisi, sanayicisi hepsi kazansın.

Sadece limonda değil, turunçgillerin tamamına ‘portakal, mandarin, greyfurt’ gibi tüm ürünlere DFİF desteği kilo başına 1,5 TL olarak verilmeli ve bir an önce açıklanmalıdır. Üreteni küstürürsek hiç istemediğimiz dışa bağımlılığı artırmış oluruz. Buda ülke için ciddi sıkıntı yaratır. Bunları şimdiden görerek tüm tedbirlerin alınması Türk tarımı ve çiftçisi için çok önemlidir.

’Beyaz Altın’ pamuk üretimi giderek düşüyor. Şu an soya fasulyesinde yüzde 95 dışa bağımlı bir ülkeyiz. Türkiye’de üretilen soyanın yüzde 65-70’i bu bölgede üretiliyor. Bölgenin en iyi ürünlerinden biri olan soya üretimi neden daha çok artmasın? Bu sene soya fasulyesine iyi bir desteklenme verilmezse onunda üretimi bölgede azalacak. Soya ve türevlerini kullanmak zorundayız. Mevcut desteklerle üreticiye daha fazla soya ektiremeyiz. Soya ekilecek topraklara destek en az yüzde yüz arttırılmalıdır. Hem soyanın hem de pamuğa verilecek desteklerin bir an önce açıklanması üretenin talebidir. Üretici küstürülmemeli, üretmesi sağlanmalı, yaptığı işi sürdürebilmelidir.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP