Damızlık hayvanlar satılıyor!

Damızlık hayvanlar satılıyor!

ABONE OL
Ağustos 21, 2023 13:10
Damızlık hayvanlar satılıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Küçükbaş hayvan yetiştiricileri ile bir araya geldi, sorunlarını dinledi.

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dinleyen CHP’li Gürer, Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle üreticinin yaşadığı sıkıntıları, böyle sürmesi durumunda damızlık hayvanlarını bile satacaklarını dinlemedinin ardından şunları söyledi:

Tarımın siyaseti olmaz, burada milli bir servetten bahsediyoruz. Amacımız, sorunları birinci ağızdan dinleyip gündeme taşımak ve çözüm odaklı takip sürecini başlatmaktır.

Yem fiyatları çok arttı. Mevsiminde saman, yonca, fiyatları dahi düşmedi. “Tahıl Koridorundaki’ sorunların devam etmesi halinde arpa fiyatları da artar. Yem fiyatları artıkça gelir gider dengesi bozuluyor. Hayvan yetiştiricileri sattıkları koyundan, kuzudan gelir elde edemediklerinden yakınıyor. Küçükbaş hayvancılık yapanlar, ‘Kurban Bayramı’na göre fiyatlar çok düştü. Damızlık hayvanlar dahi satışta. İhracatta yapamıyoruz.’ diyor ama vatandaş rafta artan fiyatlar ile et alıyor, ya da hiç alamıyor. Et fiyatı rafta artıyor, pazarda ise mal fiyatları düşüyor. Besici zararda, vatandaş pahalı diye et alamıyor. Süreci düzenlemesi gereken iktidar ise çözümde ortada yok. Bu işten birileri büyük kazanıyor ama o besici değil.

Türkiye’de tarımın tümünde planlama eksikliği yaşanıyor. Bu işi yapanlar, devlet tarafından desteklenmeli, yem sübvanse edilmeli, mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı, Milli gelirin %1’i tarım kesimine verilmeli, kırsalda yaşayanların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı. Gençler hayvancılığa, çiftçiliğe özendirilmesi için daha çok desteklenmeli.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP