Şekerpancarı alım taban fiyatı belirsiz…

Şekerpancarı alım taban fiyatı belirsiz…

ABONE OL
Ocak 24, 2024 09:02
Şekerpancarı alım taban fiyatı belirsiz…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, şekerpancarı tarlalarını gezerek, üreticilerin sorun dinledi.

CHP’li Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan üreticiler, maliyetlerin geçen yıla göre 2-3 kat artığını belirterek, “Bu tarlayı ekerken mazot 19 lira idi, henüz hasat yapma aşamasına gelmeden mazot 40 lira oldu, DAP gübre 9 in 450 lira idi, şu anda 21 bin liraya ulaştı. Bu şartlarda yeniden ekim yapma imkanımız dahi taban fiyata bağlı. Dinamonun saati bile 250 lira oldu, maliyetler arttı, bayağı bir zorluk çekiyoruz. Tarım sorunları çözüm getirilmeli ve taban fiyat çiftçi girdi fiyatlar dikkate alınıp zarar etmeyeceğimiz şekilde açıklanmalı. Her yıl bir önceki yılı aratıyor. Çiftçiliği sürdürmek zorlaşıyor” şeklinde konuştular.


tipobetm.com
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de yaptığı açıklamada, pancar ekim maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Maliyetler arttığı için üretim alanları da kısıtlandı. Şekerpancarı alım fiyatı artınca ister istemez şeker fiyatları da artıyor. Şekerpancarından şeker, melas, küspe ve alkol üretiliyor. Her yıl bu aylarda açıklanan taban fiyatı da bu yıl henüz açıklanmadı. Ülkemizde yaygın olarak ekilen şekerpancarı, fabrikaların özelleştirilmesinin ardından kota nedeniyle ekim alanları sınırlandı, Türkiye 24 yıl aradan sonra ilk kez şeker ithal etti. Bölgede çiftçi sayısı azaldı Üretim yapan, tohumunu satan, çapayı yapan, nakliyeyi gerçekleştiren, fabrikada işlettikten sonra satış yapan başta olmak üzere pek çok kesimin kazanç elde ettiği şekerpancarının stratejik bir ürün olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak bu ürünün ülkemizde geliştirilmesi gerekiyordu. Ancak ne yazık ki şekeri bile ithal eder duruma geldik. Türkiye şekere muhtaç olmamalıydı. Türkiye 2 milyon 750 bin ton üretimde kendi kendine yeten bir ülke konumunda idi, yanlış planlama ve öngörü eksikliği nedeniyle şu anda şeker ithal eder duruma geldi. Türkşeker, Mayıs’tan bu yana şekere irili faklı 9 kez zam yaptı. Seçimden önce 18, 5 lira olan toz şeker bugün 25 liraya ulaştı. Özel sektör üretiminde fiyatlar daha da değişken. Geçtiğimiz yıl yeterli üretime rağmen şeker karaborsaya da düşürüldü. 18 mayıs da 50 kg seker fiyatı 934.25 TL iken 1212 Tl çıktı ve seker artışı durmadı. Yeni fiyat artışı geldi. 3 ayda yüzde 30 artış oluştu. Şekere gelen zam şeker pancarı üretimi yapan üreticiye yansımıyor. Raftaki ürünün fiyata artıyor ama üreticiye fiyat artışının bir katkısı olmadığı için sürekli gelen girdi artışı da çiftçiyi zorluyor.10 özelleşen şeker fabrikası ise kazançlarından taviz vermediği gibi piyasayı yükseltiyor, Bu arada Nakliye fiyatlar artıyor. Mazot zammı çiftçi için ciddi maliyet artışı. Fabrikaya götürülürken ödenen nakliye ücreti bile iki kat arttı. Her konuda olduğu gibi şekerpancarı konusunda da siyasi iktidar yanlış yaptı, fabrikaların çoğunu özelleştirdi, üreticinin sorunlarına kulak tıkandı, üretim alanları daraldı ve bugün Türkiye şeker ithal eder duruma geldi, ithalat ürün fiyatlarının artmasına neden oldu, üretici şeker fiyatının artmasından bir fayda elde edemedi, tüketiciyi pahalıya ürün almak zorunda kaldı. Bu olumsuzluğun önüne geçilebilmesi için yerli üreticinin desteklenmesi, maliyet artışlarının önüne geçilmesi ve ithalat sevdasından vazgeçilmesi gerekiyor.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP