Üreticiye üzüm sıkma makinesi desteği…

Üreticiye üzüm sıkma makinesi desteği…

ABONE OL
Ocak 24, 2024 09:06
Üreticiye üzüm sıkma makinesi desteği…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin/ Tarımın Sesi– Anakent Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, 2023 yılında planladığı üzüm sıkma makinesi desteğine başladı. Tarsus’un Cinköyü Mahallesi’nden başlayan destek kapsamında Cinköyü Sulama Kooperatifi’ne üzüm sıkma makinesi hibe edildi.

330 hanenin bulunduğu ve yıllık yaklaşık 150 ton civarında üzüm sıkılan mahallenin üreticilerinin yüzü gelen makine sayesinde güldü. Üzümleri; eski usul yönteme göre çuvallara doldurup çiğneyerek suyunu çıkarmak için günlerce uğraşan üreticiler makine sayesinde 1 saatte 1 ton üzüm sıkabiliyor. Yapılan makine desteği sayesinde pekmez kazanları şimdiden üzüm suyuyla doldu.


mariogame.net
Üzüm üretiminin yoğun olduğu bölgeler seçildi

Makine ve ekipman desteğini üretilen ürünün çeşidine ve yoğunluğuna göre yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi, üzüm üretiminin yoğun olduğu ilçelere ekipman desteğine başladı.

Üzüm üretiminin yoğun olduğu bölgelerden biri de Tarsus’ta bulunan Cinköyü Mahallesi. Üzümden ürettikleri ürünlerle geçimini sağlayan bölge sakinlerinden bazıları, üzüm sıkma işlemi günlerini aldığı için zamanla üretimi terk etmeye başlamıştı. Büyükşehir’in verdiği makine sayesinde işlemin ortalama 1 saatte bittiğini gören sakinler yeniden üretim yapmak için kolları sıvadı. Makine desteğine en çok sevinenler ise üzüm sıkma işiyle ağırlıklı olarak ilgilenen kadınlar oldu. Günlerce üzüm çiğneme derdinden kurtulan kadınlar, kışlık hazırlıklarını kısa sürede tamamlıyor.

Üzümden yapılan pekmez, pestil, bandırma gibi birçok yöresel ürün, makinenin sağladığı süre avantajı sayesinde kısa sürede üretiliyor. Üretici; makine sayesinde zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlarken, üründen verim kaybı da yaşamıyor. Ayrıca, makine sayesinde üzümler steril bir ortamda sıkılıyor.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP