Tarımın Sesi– Et açığı ile hayvan sayısının düşesine neden en önemli etkenlerin başında zamansız kesim, salgın hastalıkların ve buzağı ölümlerinin geldiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bunun için ülkemizde Veteriner Hekimliğinin yeniden aktif ve işlevli kılınması gerektiğini anlattı.
Kamuda yeterli ve etkili veteriner hekimliği otoritesinin bulunmadığına vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:
“1985 yılında Kapatılan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ile veterinerlik kamu da ciddi sorunlara dönüşmüştür. Veteriner Mutlaka Bütüncül, bağımsız, mobil ve havza bazında örgütlenmiş, merkez ve taşra bağı güçlü bir Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün çağın gereksinime uygun olarak yeniden kurulması önemli ihtiyaç haline gelmiştir.
Ülkemizde buzağı ölümleri, dünya ortalamasının üzerindedir. Salgın hayvan hastalıkları da dikkate alınarak mutlak surette Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü yeniden oluşturulmalıdır. Tedavi, takip yanında hayvancılık için Aşı üretim merkezleri ile teşhis alanlarının sayısı artırılmalıdır.
Kamu veterinerlerinin özlük hakları iyileştirilmeli, veterinerlere gerekli destekler sağlanmalıdır. Veterinerlerle ilgili ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ gündeme alınmalı, veterinerlere de sağlık hizmeti verenlere olduğu gibi gerekli destek yaratılmalıdır.
Çok sayında hayvan hastalıktan telef oluyor. Buzağı ölümlerinin de ülkemizde dünya ortalamasının üzeninde olması et ve hayvancılık açısından sorun yaratıyor. Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü bir an önce kurulmalı ve hayvan hastalıklarıyla mücadele ciddi bir şekilde yapılmalıdır. Buzağı ölümlerinin azaltılması için de gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Dünyada buzağı ölümleri yüzde 6 civarındayken, ülkemizde bu oran yüzde 14’lere çıkmaktadır. Bunun farklı nedenleri vardır; beslenme, hayvanların stresten kaynaklı sorunları başlıca nedenler arasındadır.
Aksi taktirde et ve hayvancılıkta açığımız devam eder. Buzağı ölümleri engellenmeli, hayvancılıkta destekler artırılmalıdır. Ayrıca hayvancılık için farklı desteklerde uygulamaya konması zamanıdır. Genç yaşta hayvancılık yapanların, kentten kırsala göç edenlerin sosyal güvenlik kurumu primleri devlet tarafından yatırılması bu bağlamda başlangıç olacaktır.
Raftaki ürünün fiyatı düşecekse, yem, hastalık, buzağı ölümlerinden başlayarak gerekli önlemler alınmalı, mutlak surette hayvancılık desteklenmelidir.”
GÜNDEM
5 gün önceETKİNLİK
5 gün önceETKİNLİK
6 gün önceETKİNLİK
6 gün önceGÜNDEM
6 gün önceGÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
7 gün önce