Yaban mersini yaşlanmayla savaşan, göz sağlığına iyi gelen, kalp ve damar hastalıklarını önleyen, yağlanmayı azaltan, hafızayı geliştiren, sindirim ve bağırsak sistemlerini toparlayan, kanseri önleyen, sinirlere iyi gelen; kısacası sağlığımız için ‘eşsiz’ bir antioksidan meyvedir.
Yaban mersini, sağlık ağaçlarının en faydalı meyvelerinden biridir. Bilinen en iyi antioksidanlardan olan yaban mersini yaşlanmayla savaşmaktan yağlanmayı azaltmaya, göz sağlığından kalp sağlığına kadar her şeye iyi gelir.
En yüksek antioksidan kapasitesi
Yaban mersini antosiyanin, C vitamini, B kompleksi, E vitamini, A vitamini, bakır (bağışıklık sistemi için çok faydalı ve anti bakteriyel etkili), selenyum, çinko, demir (kana oksijen sağlayan) gibi birbirinden önemli antioksidanlar açısından zengindir. Dolayısıyla bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir ve hastalanmalara karşı sizi korur.
Yaşlanmayla savaşır
Yaban mersininin bir numaralı antioksidan olduğu düşünülürse; toksinlerle savaş beraberinde yaşlanmayla savaşı da getirir. Bu mucize meyveye mavi rengini veren antosiyanin kılcal damarları, serbest radikal saldırısından korur ve kuvvetlenmelerine yardımcı olur. Bu pigment aynı zamanda sağlıklı bağ dokusu ve yeni kılcal damar oluşumuna da katkıda bulunur. Dolayısıyla pudra.com olarak yaban mersininin ideal bir anti aging içeriği olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.
Bel bölgesindeki yağlanmayı azaltır
Michigan Üniversitesi’nde deney fareleriyle yapılan bir araştırmaya göre yaban mersininin beldeki yağlanmayı azalttığı ve kardiyovasküler rahatsızlıklar ile metabolik sendromların riskini en aza indirgediği ortaya çıkmış. İnsanlarla yapılan bir deneyde de üç hafta boyunca taze yaban mersini suyu içen erkeklerin kalp hastalıkları risk faktörlerinin azaldığı ortaya çıkmış. Elbette daha fazla; özellikle insanlarla yapılmış deneylerin olması ve bu faydanın kanıtlanması gerek. Ama yeni deneylerin sonuçlanmasını beklemek yerine şimdiden bol bol yaban mersini tüketmenin de hiçbir zararı yok!
İdrar yolları enfeksiyonlarına deva
Yaban mersinini neredeyse yaban mersini yapan antosiyanin, idrar yolu enfeksiyonundan sorumlu E. Coli adezyonunu inhibe ediyormuş. Yani daha gündelik bir dille söylemek gerekirse; klinik çalışmalar, yaban mersini düzenli tüketildiği takdirde sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını azalttığını göstermekte. Yaban mersini suyunun da idrar yolu cidarlarına yapışan E. Coli bakterilerinin hücrelere yapışmasını önleyerek, idrarlar birlikte akıp gitmesini sağlıyor ve bu şekilde tedavi ediyor.
Göz sağlığı için önemli
Yaban mersininin içeriğindeki antosiyanidler göz sağlığımız için de sayısız faydaya sahiptir. Çünkü bu içerik, gözün ışığa alışmasına yardım eden retinal pigmenti yeniden canlandırır. Ayrıca yaşımız ilerledikçe daha sık rastlanan katarakt, görüş bulanıklığı, kör nokta, göz yorgunluğu gibi tüm rahatsızlıklara iyi gelir. Aynı zamanda yaban mersini gece görüşü kabiliyetini artırır, parlak ışıktan karanlığa geçişteki adaptasyonu hızlandırır, kılcal damarları güçlendirir.
Antosiyanin, selenyum, A vitamin, B kompleksi, C ve E vitaminleri, çinko, sodyum, potasyum, bakır, magnezyum, fosfor, manganez gibi saymakla bitmeyen içeriklerin hepsi bu meyvede toplanmış. Tüm bunların bir arada oluşunun beyin gelişiminde nasıl bir etki yaratacağını tahmin etmek güç değil! Yapılan çalışmalar ise yaban mersininden zengin bir beslenmenin hafıza becerilerini düzelttiğini ve yaşlanmayla ilgili olan denge ve koordinasyondaki kötüleşmeyi durduğunu ortaya çıkarmış. Aynı zamanda Alzheimer hastalığına karşı önlem aldığını da…
Kalp hastalıklarına önlem
Yüksek lif içeriğiyle bu antioksidanlar ‘kötü kolestrolü’ ortadan kaldıran bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda kalp kaslarının destekleyen ideal bir besindir. Kalpteki kalp dolaşımını geliştirir, kalp için toksik olan Xanthine Oxidase enzimini engeller ve kalp krizi riskini yüzde 20 oranında azaltır.
Kabızlık ve sindirim
Ve yine mucize içerik: antosiyanin etkisi… Antosiyanin, kan damarlarını sağlamlaştırarak sindirim kanalının daha iyi beslenmesini sağlar. Bununla birlikte ishali azaltır, dizanteriyi hafifleştirir, kabızlığa iyi gelir, bulantıyı önler, mide kramplarını engeller ve ülser riskini azaltır.
Kanser
Yaban mersininin, vücudu kanserden koruyan enzimleri aktive ederek bu ölümcül hastalığın oluşumunu engellediği geçtiğimiz yıllarda sık sık gazetelerde karşımıza çıkan bir bilgiydi. Evet, yaban mersinin bir özelliği de anti kanserojen olması. Dolayısıyla kansere karşı önlem almak üzere sağlıklı beslenmek istiyorsanız, diyetinizde yaban mersini mutlaka yer almalı.
Ve daha birçok yarar:
* Kişiyi enerjik, canlı ve aktif kılar.
* Çok iyi bir anti depresandır.
* Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
* HIV virüsünün tekrarlanmasını azaltır.
* Varis ve basuru (hemoroit) iyileştirir.
* Ağız içi yaralarını iyileştirir.
* Gut ve romatizmal hastalıklara iyi gelir.
YAZARLAR
8 gün önceYAZARLAR
12 Aralık 2024YAZARLAR
12 Aralık 2024ETKİNLİK
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024GÜNDEM
12 Aralık 2024