Bakan Yumaklı’ya “pamuk soru önergesi”…

Bakan Yumaklı’ya “pamuk soru önergesi”…

ABONE OL
Eylül 19, 2023 11:51
Bakan Yumaklı’ya “pamuk soru önergesi”…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Adana’da pamuk hasadı başlamasına karşın, taban fiyatın açıklanmaması, pamuk üreticisini kaygılandırıyor. Borcu olan üretici taban fiyatı belli olmayan ürününü tüccara düşük fiyattan satmak zorunda kalıyor.

Konuya ilişkin Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Soru Önergesi verdi.

Önergesinde üreticilerin enflasyon ile döviz baskısı nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Hatimoğulları, şu sözlere yer verdi:

“Üretim maliyetlerindeki fahiş artış karşısında ürünün para etmediğini belirten çiftçiler sürekli zarar ettiklerini ve üretimin bu haliyle sürdürülebilir olmadığını iletmektedir. Üretimden kazanamayan, zarar eden çiftçi artık ekim yapmama yoluna girmek zorunda kalmaktadır. Türkiye’de 1998-1999 yıllarında 757 bin hektar pamuk ekim alanı mevcutken şimdi bu alan maalesef 360-400 bin hektara kadar gerilemiştir. Tarımda enflasyon yüzde 100’ün üzerine çıkmıştır ve geldiğimiz noktada üretici pamuğu maliyetinin altında satmak zorunda bırakılmaktadır.”

Farklı sektörlerin hammaddesi olan pamuğun üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, yapılan desteklemelerin tüm diğer tarımsal desteklemelerde olduğu gibi yetiştiricinin artan maliyetlerini karşılayabilecek ve üretimini sürdürmeye teşvik edecek seviyede olmadığını vurgulayan Tülay Hatimoğulları şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  1. Pamuk hasadından önce taban fiyat neden açıklanmamıştır?
  2. 1 kg üretim maliyeti 25 TL olan pamuğun alım fiyatı üreticinin beklentisi olan 30 TL yapılacak mıdır?
  3. Azalan pamuk ekim alanlarını artırmaya yönelik pamuk üretim politikası belirlemek için çalışmalarınız var mıdır?
  4. İthalata ayrılan bütçe pamuk yetiştiriciliği yapan çiftçiyi desteklemek için neden kullanılmamaktadır?
  5. Fark ödemesi, mazot ve gübre desteğinin artırılması için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
  6. Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçlu çiftçi ve üreticilerin borçlarını ödeyebilmeleri için, erteleme dışında, Bakanlığınız tarafından önlemler alınmakta mıdır?

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP