Kavun tarlada 1 lira…

Kavun tarlada 1 lira…

ABONE OL
Eylül 8, 2023 13:33
Kavun tarlada 1 lira…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kavun üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi, turfanda kavunların geçen yıla göre karlı fiyatlara satılsa da sonraki dönemlerde yetişen kavunların girdileri karşılamadığını öğrendi.

CHP’li Gürer, Niğde bölgesinde ilk turfanda kavunun üreticiyi sevindirmiş olsa da, daha sonra akaryakıta gelen zamların, ürünün nakliyesinde sorun yaşattığı için kavunun büyük ölçüde tarlada aldığını belirterek şunları söyledi:

“Ürün yalnızca yetiştirilmekle olmuyor, bunun farklı bölgelere ulaştırılması gerekiyor. Ancak mazot zammı nakliyeyi etkileyince ürünün satışında problem yaşanıyor.

Kavun tarlada kaldı, 1 liraya satmak istemeyen üretici kavunu hasat etmiyor ve tarlaya hayvan sürecek. Tüketici pahalıya ürün alıyor, üretici ürününden kar elde edemiyor. Aracılar karlarından taviz vermiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da bu konuda planlama yapmadığı için olan çiftçiye oluyor.

Üretici ürettiği ürünü satmakta zorlanıyor, çünkü tüccara mahkûm. Kamu bu anlamda üreticinin yanında olmalı. Kavunun tarlada kilosu 1 lira, kamyon üzeri pazarcı tezgahında 10 lira, markette ise kilosu 15 lira. Bu durumda ürün üreticiden çıkınca fiyat üzerine fiyat eklenmesi ile tüketici pahalı ürün ile karşılaşıyor. Akaryakıt zamları önemli etkisinin yanında el değiştirdikçe aracı da kazancından taviz vermiyor. Üreten kazanamıyor. Çukurkuyu’da gezdiğim tarlalarda tonlarca kavun tarla da kalmış, hayvanlara yem oluyor. Büyük kentlerde kavun alamayan insanlarımız var. İktidar vurdumduymaz süreci izliyor. Üretim planlaması yok, tarlada kalan ürünü doğrudan tüketiciye eriştirmeye yönelik düzenlemesi yok. Üreten ve tüketenin ürünlerde yaşadığı soruna seyirci kalan bir iktidarla gıdada yaşanan sorunlar azalmıyor, artıyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP