Tarımın Sesi- Pancar üreticileri, alım kampanyası başlamasına karşın taban fiyatının açıklanmaması nedeniyle kaygılanmaya başladı.
100 dekar alana pancar eken, ayrıca 400 ton pancar üretimi gerçekleştirdiğini belirten Nesimi Koç adlı pancar yetiştiricisi, eskisi gibi kazanamadıklarını, çocuklarının beklentilerini karşılayamadıklarını dile getirdi.
CHP’li Ömer Fethi Gürer’e konuşan pancar üreticisi Koç, içinde bulunduğu zorlukları şöyle anlatı:
“Eskiden pancar sattığımızda çocuklarımıza, yıllık nevalenin ötesinde kılık kıyafet almaya giderdik, şimdi ise direkt bankaya, ilaççıya, gübre satıcısına, sulama için borucuya, tohumcuya gidiyoruz. Elimizde avucumuzda ne varsa 2 gün içinde dağıtıp geliyoruz. El elde, baş başta. DAP gübrenin tonu 21 bin 500 lira olmuş. Artık 20*20 gübre muhtaç kaldık ya da hayvan gübresi kullanmak zorunda kalacağız. Sahte gübre de arttı. Gübreyi suyu koyuyorsun kum çıkıyor. Üretiyoruz. Kazanamıyoruz. Kampanya başladı. Alım var, fiyat yok. Geçen yıl alım başlayınca açıklanmıştı. Bu yıl fiyat bilmeden ürün satıyoruz. Geçen yıl kurak geçtiği için kotayı dolduramadık ve ceza aldık. Fazla gelse bir türlü, eksik gelse başka türlü.
Taban fiyat şimdi belirlense bile biz paramızı Mart ayında alacağız. En büyük kumarı aslında çitçiler olarak biz oynuyoruz. En büyük fedakarlığı biz yapıyoruz. Ben 300 bin lira harcayıp 300 dönüme pancar ekeceğim, 2024’ün sekizinci ayına kadar para almayacağım, o tarihte de Allah nasıp ederse 700 bin ila 800 bin lira arasında para alacağım. Ancak esnafı 300 bin liralık malı aldıktan sonra tezgaha koyup satış yaptıkça kar elde ediyor. Bizim ki öyle değil. Bizim desteğimiz yok. Bir sene beklemek zorunda kalıyoruz. Hayatta durmak da ayakta durmak da zor. Tarlayı sezonda 8 kez suluyoruz. Su fiyatları da aldı başını gidiyor. 100 litre mazot 4 bin lira, 6 saatte bitiyor.”
ETKİNLİK
5 gün önceGÜNDEM
5 gün önceGÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
17 gün önceEKONOMİ
18 gün önce