“Son 20 yılda çiftçi sayısı da ekim alanları da daraldı!”

“Son 20 yılda çiftçi sayısı da ekim alanları da daraldı!”

ABONE OL
Eylül 17, 2023 08:58
“Son 20 yılda çiftçi sayısı da ekim alanları da daraldı!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Meclis Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, dün açıklanan 2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler kapsamında çitçiye ödenecek tarımsal destekleme miktarlarını geçen yıla göre karşılaştırmasını yaptı.

2023 yılı için açıklanan mazot ile gübre destek miktarlarının gelen zamlar karşısında çok düşük kaldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şu değerlendirmelerde bulundu:

Seçimden önce 17-18 lira civarında olan mazotun bu gün 40 lirayı geçtiği göz önünde bulundurulursa, geçen dekar başına 75 lira olan mazot desteğinin bu yıl bu artışa orantılı olması gerekirdi. Ancak açıklanan destekleme miktarına göre mazot desteği 75 liradan 103 liraya çıktı. Bu cüzi artış çiftçinin beklentisinin çok altında kaldı.

Aynı ürünler için bu yıl 103 lira mazot ve 46 lira da gübre desteği olmak üzere 149 lira ödenecek. Bu ürünlerin dekar başına gübre ve mazot desteği 121 liradan 146 liraya çıktı. Sanki bu ülkede hiç enflasyon yokmuş gibi, gübre ve mazot desteğine 25 lira artış yapılması, üreticinin bu alandaki hevesini kırdı. Sadece mazot bile 2 katından fazla arttı. Gübre fiyatlarındaki artışlara vatandaş yetişemiyor bile. Bu durumda bile destekleme artışlarının yüzde 25-35 aralığında kalması, çitçiler adına düşündürücü.

Kuru fasulye, mercimek, nohut ve aspirde geçen yıl 96 lira olan dekar başına mazot ve gübre desteği bu yıl 124 liraya, geçen yıl 271 lira olan kütlü pamuk ve çeltik için destek miktarı bu yıl 366 liraya, patates ve soya için geçen yıl 146 lira olan mazot ve gübre desteği bu yıl 172 liraya çıktı. Enflasyonun yüzde 60’lardan fazla artığı ülkemizde bu yıl içindeki tarımsal girdi maliyetleri 2-3 katına çıktı. Bu durumda bile destek artışlarının çok düşük seviyede kalması, siyasi iktidarın, çiftçiyi, üreticiyi gözden çıkardığı anlamına geliyor.

Ülkemizde on binlerce üretici, farklı sebeplerle ÇKS’ye kayıt olmuyor. Bağı, bahçesi, tarlası var ama başta mirasla ilgili sorunlar, toplulaştırmada yaşanan sorunlar olmak üzere farklı nedenlerle ÇKS kaydı yapamayan çiftçilere hiç destek ödemesi yapılmıyor. Bu noktada da bir düzenleme yapılıp, üretim yapan her çiftçiye gerekli destekleri verilmesi şart.

Dekar başına verilen gübre ve mazot desteği zaten çok düşük idi. Ancak geçen yıl ila bu yıl arsında bir kıyaslama yapılığında, maliyet artışlarına göre bu yıl yapılan destek miktarları çok daha düşük seviyede kaldı.

Tüm dünyada tarımsal üretim için ülkeler kesenin ağzını açarken, bizim ülkemizde adeta üretici, üretim yaptığı için cezalandırılıyor. AKP’nin destekleme politikası bile içler acısı. Son 20 yılda hem çiftçi sayısı hem de ekim alanları sürekli dalardı. Çiftçi sayısı azaldı. Bunun nedeni AKP’nin tüm alanlarda olduğu gibi tarımda da iş bilmez olmasından kaynaklanıyor. Olması gereken, üreticilerin yeterince desteklenmesi ve kırsala geri dönüşün sağlanmasıdır. Aksi taktirde tarımsal üretim bitme noktasına gelir ve gıdaya erişimde ciddi sorunlar yaşanır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP