Erzurum ve Erzincan’da tarımsal dönüşüm   

Erzurum ve Erzincan’da tarımsal dönüşüm  

ABONE OL
Ekim 26, 2023 13:15
Erzurum ve Erzincan’da tarımsal dönüşüm   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları’nın ham madde tedarik sorununa destek olabilmek adına kurulan Mezra Ziraat AŞ, işlenmeyen arazileri ülke ekonomisine kazandırmak, bölge çiftçisini modern tarıma yöneltmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Erzurum, Erzincan, Bayburt , Sivas bölgelerindeki çiftçilere önderlik ederek şeker pancarı ekimi, yetiştirilmesi , hasadı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapan Mezra Ziraat AŞ, 2018 yılında 4 bin dekarla başladığı üretime bugün 12 bin 500 dekarla devam ediyor. Bu üretim miktarıyla Erzurum Şeker Fabrikası’nın ham madde ihtiyacının %10-12’lik kısmını karşıladıklarını anlatan Mezra Ziraat Genel Müdürü Eyüp Demir, şunları söyledi:

2022 üretim sezonunda 8 bin dekarlık ekim alanı ile yaklaşık 40 bin ton pancar üretimi gerçekleştirdik. 2023 yılında ise ekim alanımızı 12 bin 500 dekara ulaştırdık. Aralık ayı itibariyle bu yılki hasadımızı 60 bin ton civarı bekliyoruz. 2024’te ekim yapacağımız toplam alan 18 bin dekara ulaşacak.

Bu kararla birlikte Erzurum’da atıl olan, şehrin en büyük çiftlik işletmesini satın alarak besiciliğe başladık. Çiftliğimiz, 3 adet AB standartlarına uygun ahırı, etrafındaki bin 500 dekar sulu arazisiyle bölgede benzeri olmayan bir tesis. Aynı zamanda ahırlarımızın çatılarını Güneş Enerjisi Sistemleri ile donattık, tesisimiz kendi enerjisini de kendi üretiyor. 400 adet çeşitli et ırklarından besi hayvanıyla faaliyete başladık bugün sayı giderek artıyor. 2024 yılında bin 200 adet büyükbaş hayvanın ahırda olmasını planlıyoruz, uzun vadede hedefimiz ise 5 bin hayvanla üretim yapmak.

Tüm bu çalışmalarımızla 2024 yılına geldiğimizde Sukkar Şeker Üretim AŞ’ye 18 bin dekar alanda şeker pancarı üretip işletmeye verecek, Hayvancılık ve Lisanslı Depoculuk’la da Erzurum ekonomisine yaklaşık 750 milyon TL’lik hacim kazandıracağız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP