“Param faizde daha çok kazanır”

“Param faizde daha çok kazanır”

ABONE OL
Ekim 22, 2023 09:46
“Param faizde daha çok kazanır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Hayvancılıkla uğraşan üreticiler sıkıntılarının her geçen gün daha da büyüdüğünü, yetiştiricilikten her ana vaz geçebileceklerinin işaretini verdiler.

Hayvan üreticiler, yaptıkları masraflarla birlikte pazarlamada karşılaştığı sorunları CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’e anlattılar.

Ahırında 150 hayvanın bulunduğu ancak yem alabilmek için hayvanları yarısından çoğunu sattığını, bugün hayvan sayısının 70’e düştüğünü belirten üretici Kenan Pamukçu, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Hayvancılıktan umudumuzu kestik. Hayvan sayımızı 70’e düşürdük. Zararı azaltalım dedik ama sabit giderlerde azalma olmayınca daha çok zarar ettik. Bu hayvanları süt inekçiliği yapmak için Almanya’dan getirdik. Holstein cinsi yüksek süt verimli hayvanları, yem alabilmek ve kredileri ödeyebilmek için teker teker sattık. Bir daha Almanya’ya gidip hayvan alma şansımız yok.

Doğru düzgün destek yok. Verdikleri destek de zor şartlar altında verilen destek. Hayvancılık bu şekilde bir yere varmaz. Sütün fiyatını artırmak da soruna çözüm üretmez. Bugün 11-12 liradan sattığımız süt, 15 lira olsa ne olur? Bir şey değişmez, önemli olan yem fiyatlarının ucuzlamasını sağlamaktır. Benim girdilerimi aşağı çekeceksin ki hayvancılık yapmaya devam edeyim. Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün fiyatını 11 lira 50 kuruş olarak açıkladı ama bu rakamın bugün bir anlamı yok. Bu fiyattan süt alan da yok zaten.

Mısır, soya, buğday, arpa fiyatlarının bir önceki yıla göre verilen taban fiyat ve tüccar alım fiyatı ile yerinde sayarken, bu ürünlerden elde edilen yem fiyatları katbekat artıyor. Mısıra, buğdaya, arpaya zam gelmezken yeme neden sürekli zam geliyor? Neden bunu sorgulayan yok, önüne geçen yok. Yem fabrikalarına gidip de neden yemi pahalıya satıyorsunuz diyen yok.

Ancak biz böyle düşünmedik, üretim yapalım ve bir katma değer sağlayalım istedik. Ama olmuyor. Faizlerin artması da hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Şu an inekleri satıp alacağımız parayı faize koysak daha çok kazanırız. Ama biz üretmek istiyoruz. Biz vatanımızı seviyoruz”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP