Soyada, pamukta desteklemeler yetersiz!

Soyada, pamukta desteklemeler yetersiz!

ABONE OL
Ekim 1, 2023 09:12
Soyada, pamukta desteklemeler yetersiz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adana/ Tarımın Sesi- Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, soyaya verilen 60 kuruş desteğin en az 2.5 liraya, pamukta 160 kuruş olan prim desteğinin de en az 3 TL’ye çıkarılması gerektiğini belirtti.

Bilgiç, aylık değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamasında soya ile pamukta yaşanan dışa bağımlığı en aza indirmek gerektiğine vurgu yaparak şu sözlere yer verdi:

Yaşadığımız ve hizmet ettiğimiz Çukurova Bölgesi coğrafi konumu, iklim ve toprak yapısı bakımından sadece ülkemizin değil dünyanın en verimli ve önemli bölgelerin başında geliyor. Çukurova olarak bu avantajlardan yeteri kadar faydalanıldığını, katma değer artışı yaptığımızı söyleyemiyorum. Narenciye, soya ve pamuk hasadı Eylül ayı itibariyle başladı. Soya Fasulyesinin yüzde 95’ini dışarıdan alıyoruz. Yüzde 5’ini ülke olarak biz üretiyoruz. Bu yüzde 5’in yüzde 60-70’ini Adana üretiyor. Soyaya verilen 60 kuruş desteğin en az 2.5 liraya yükseltilmesi lazım. Protein bakımından çok zengin olan soya stratejik üründür. Stratejik ürünler ciddi olarak mutlaka desteklenmelidir. Bu destek ile dışa bağımlılığı ne kadar aşağılara indirirsek ülke ekonomimize fayda sağlayacağı gibi kendi üreticilerimizi de desteklemiş oluruz. Narenciye Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteği bir an önce açıklanmalıdır. Bu sadece limonda değil, narenciyenin diğer türlerinde de uygulanmalıdır. Üreticiler mutlaka rahatlatılmalıdır.

Şu an pamukta neredeyse ‘yok’ denilecek halde bir üretimimiz var. Pamukta dışa bağımlılığı asgariye indirmek için sadece Çukurova’da değil, pamuk yetişen her yerde pamuk ekilmelidir. Şu an 160 kuruş olan prim desteğinin de en az 3 TL’ye çıkarılması lazım. Çukurova’da üretilen pamuğun maliyetine bakıldığında en az 22 lira gibi bir rakam görülüyor. Ticaret Borsamız Elektronik alım satım salonumuzda geçtiğimiz günlerde yeni sezon ürünü Preseli Pamuk 45.100 TL/Kg’dan satıldı. Bu fiyatlarında yükselmesine ve kütlü pamuğa yansımasını dolayısıyla üreticilerimizin alın terinin karşılığını almalarını arzu ediyoruz. Üreticinin zarar etmeyeceği, tekrar üretmeyi kendisine hedef koyabileceği bir fiyat belirlenmeli ki pamuk ekimi bölgemizde unutulmasın. Adana’mız için pamuk, olmazsa olmazımızdır. Ülkeler dışa bağımlı olarak asla yaşayamazlar. Bu yüzden kendi üretim alanlarımızda üretim yapmalıyız. Türk devleti kendi üreticisini mutlaka korumalıdır. İthalat yapıldığı süre devletler kendi üreticisine vereceği parayı başka ülkenin üreticisine vermiş oluyor. Onları kazandırmış oluyor. Tarımda katma değerli hale getireceğimiz ürünlerle kendi üreticimizi her zaman desteklemeliyiz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP