Tarımda dışalım kaygısı büyüyor!

Tarımda dışalım kaygısı büyüyor!

ABONE OL
Ekim 5, 2023 14:16
Tarımda dışalım kaygısı büyüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi- CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım ürünlerinde dışa bağımlı duruma gelindiğini, yağlı ile tahılda dışalımın her gün biraz daha arttığını vurguladı.

Gürer, tarımsal dışalım konusunda şunları dile getirdi:

“Bitkisel üretimde yem bitkileri dahil 64 cins tahıl, 48 cins meyve ,40 çeşit sebze üretilebilmektedir. Buğday, dane mısır(slaj hariç), ayçiçeği, pamuk, mercimek gibi ürünler iç talebi karşılayamadığı için dışalımla sağlanan başlıca ürünlerdir.

Ayçiçeği tohum ithalatı yanında ham yağda da ciddi oranda dışa bağımlıyız. 2022 yılında 207 ülke ve serbest bölgenin 143’ünde doğrudan tarım ürünü ithalatı yapılmıştır. Rusya, Ukrayna, Brezilya, Kanada ve ABD’den yapılan ithalatın doğrudan tarım ürünleri toplam ithalatının yüzde 76 oluşturduğu hesaplanmaktadır.

2022 yılında en çok Rusya ve Ukrayna’dan tahıl ve yağlı tohum ürünleri ithal edildiği de görülmektedir. Bu yıl ilk altı ayında da 6,5 milyon ton ithal hububat nedeni ile TMO depoları dolu olduğundan hasat döneminde randevu sistemi düzenli işlememiş ve çiftçi tüccara mahkum edilmiştir.

TÜİK’in mayıs ayı verilerine göre de 20 milyon 500 bin ton buğday üretileceği açıklanmıştı, yarısını tüccar yarısını TMO aldı. Bir ay içerisinde ödeme yapılacağı ifade edildi. 2 aydır ödeme alamayan çiftçiler bizleri arıyor, çiftçi ekim yapma dönemi geldi tohum gübre alacak TMO’dan verdiği ürün parasını alamamış durumda. Çiftçi girdi maliyetlerinin de sürekli artması ve uygulanan ekonomik model ile taban fiyat baskılaması da çiftçiyi sıkıntıya sokmuştur.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP