Dışa bağımlılık et ve süt fiyatlarını artırdı

Dışa bağımlılık et ve süt fiyatlarını artırdı

ABONE OL
Aralık 30, 2023 13:04
Dışa bağımlılık et ve süt fiyatlarını artırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarımın Sesi– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada hayvancılıkta son yıllarda yaşanan artış gösteren sorunlara dikkat çekti.

Küçük aile tipi işletmelerin çiğ süt sağıldığı andan başlayarak hemen aracılara vermek zorunda olduğuna değinen CHP’li Gürer, şunları söyledi:

“Çünkü küçük aile tipi işletmeleri sağılan sütü saklama olanakları yok. O nedenle aracılara satmak zorundalar. Ancak aracılar kendi paylarını ayırarak sütü aldığı için üreticiden düşük fiyata alıyor. Kar edemeyen küçük aile tipi işletmeler ise hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyor.

Yemi de çoğu bölgede sanayici sattığı için yemden de kazanıyor. Sanayici ve aracının kazandığı sistemde süt inekçiliği yapan kazanamıyor. Zarar edince de hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor.

Hayvan varlığındaki açığı ithal hayvanlar ile kapatmaya çalışıyoruz. Bu durum soruna çözüm olmadığı için et ve süt fiyatları da sürekli artıyor. Raflarda artan fiyatların ise üreticiye bir faydası olmuyor.

Sorunlar katlıyor, siyasi iktidar mutlak surette önlem almalı. Süt inekleri iki kesime giderken seyrederlerse bugün 400 lirayı bulan peynirin kilosu daha da artacak. Fakirin fukaranın erişimde zorlandığı et de aynı şekilde zamlanacak. Mutlak surette önlem alınmalı.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP